Politie heeft beelden daders Waalre

De recherche van Brabant-Oost bestudeert beelden van bewakingscamera’s waar de daders van de brandaanslag op het gemeentehuis in Waalre op te zien zijn. De beelden zijn ongeschonden uit het brandende pand veiliggesteld. Op de beelden zijn vooral silhouetten te zien van de daders. De mannen gebruikten een gestolen Volkswagen Golf en een Volkswagen Bora die uren voor de brandstichting zijn ontvreemd in Eindhoven en Geldrop. Getuigen zeggen voorafgaand aan de brand ‘ontploffingen’ te hebben gehoord.

Het is waarschijnlijk dat het Openbaar Ministerie zal beslissen de beelden via een nationaal opsporingsbericht in de media te verspreiden om de daders te kunnen pakken. Minister Opstelten van Justitie en Veiligheid sprak van een ‘aanslag op de lokale democratie’.

Tussen de gemeente en bewoners van een woonwagenkamp waren vorig jaar spanningen over het bestemmingsplan van de gemeente. Daarna zijn de camera’s opgehangen. 

De Telegraaf betsudeerde het woonwagenkamp vanaf een vlieghoogte van 300 meter. In het ‘minidorp’ grenzen grote schuren grenzen aan negen villa’s. Er omheen kunstgras, geknipte heggen en sierbestrating, constateert de krant. Verder: ‘Wat niet duidelijk wordt, is wat er zich onder die daken van de loodsen afspeelt. Ook valt op dat de deuren overal potdicht zitten.’ Kortom, volgens De Telegraaf niet veel goeds.

De mensen van het kamp willen niet reageren. In De Telegraaf neemt de pastoor van de bewoners het voor hen op: ‘Het is een heel agressieve daad die de rechtsstaat op zijn kop zet. Maar niemand weet wie dit gedaan heeft. Toch hebben woonwagenbewoners uit het hele land hier last van. Het is een volk dat in zijn totaliteit aangeklaagd wordt. Ze zijn nu weer het zwarte schaap.’

Ongeveer 130 ambtenaren moeten voorlopig elders werken maar de gemeente weet nog niet waar.