Waar het voor El Chapo allemaal begon

Joaquín “El Chapo” Guzmán zit in de strengst beveiligde gevangenis van New York. Het proces tegen Mexico’s meest beruchte drugsbaas staat gepland voor september dit jaar. Het weekblad Time reisde af naar de geboortestreek van El Chapo en sprak onder andere met zijn 88-jarige moeder, Consuelo Loera. 

El Chapo (1957) werd geboren in La Tuna, in Sinaloa, een staat in het noordwesten van Mexico. Ten tijde van El Chapo’s geboorte was het een arm dorp. De huizen waren van gedroogde modder, vermengd met stro. Er was geen stromend water en geen elektriciteit. Het grote gezin Guzmán (11 kinderen) knoopte de eindjes aan elkaar met het verbouwen van maïs. Consuelo Loera: ‘Vanaf jonge leeftijd vocht Joaquín al voor een beter leven.’

14 miljard dollar

De moeder van El Chapo woont nog steeds in La Tuna. Maar het huis is van luxe baksteen en het erf ommuurd. Bewakers met quads en Kalasjnikovs houden een oogje in het zeil. Loera vertelt Time dat ze haar zoon kort geleden nog via de telefoon heeft gesproken: ‘Hij houdt zich goed. Maar Joaquín doet bijna altijd of alles okay is.’ Ze hoopt – net zoals veel andere inwoners van de staat Sinaloa – dat haar zoon vrij komt. Dat zal nog een hele toer worden: El Chapo wordt in 7 Amerikaanse staten van verschillende misdrijven verdacht, waaronder drugshandel waarmee hij 14 miljard dollar zou hebben verdiend.

Superheld

In de bergdorpen van Sinaloa wordt El Chapo nog steeds gezien als een superheld, als de man die de Gringo’s en de Mexicaanse autoriteiten tientallen jarenlang te slim af was. Een man ook die zijn afkomst niet verloochende en zich bekommerde om de armen in zijn geboortestreek. ‘Hij dook soms op bij dorpsfeesten’ vertelt een inwoner van een bergdorpje tegen Time. ‘Dan gaf hij stapeltjes cash weg aan bewonderaars. Hij is voor veel mensen hier een held, omdat hij onderop is begonnen, als zeer arme jongen en vervolgens veel geld heeft verdiend. En hij besteedt dat geld ook om mensen te helpen, bijvoorbeeld om een ziekenhuisbezoek te kunnen betalen. Of om onverharde wegen te asfalteren.

Keerzijde

Anderen zien ook de keerzijde van de macht van El Chapo, thans voormalig leider van het Sinaloa-kartel. Door de oorlogen tegen andere drugsorganisaties vielen in Mexico in 10 jaar tijd zo’n 120.000 doden. Een ongelooflijk groot aantal. In 2016 verloren in de VS 15.000 mensen het leven door heroïne, vooral afkomstig uit Mexico. Alleen al in Ciudad Juárez kwamen in 4 jaar tijd bijna 10.000 mensen om het leven door drugsgeweld. De Openbare Aanklager in de VS brengt El Chapo met dat laatste nadrukkelijk in verband. Een getuige zou willen verklaren hoe een sicario (huurmoordenaar) in opdracht van El Chapo 20 mensen vermoordde in een woning, speciaal ingericht om te doden. De muren waren beplakt met plastic, zodat werd voorkomen dat het bloed tegen de muren zou spuiten.

Zie ook ander andere:

Strijdbare El Chapito vertelt

Getuigen tegen El Chapo blijven geheim

El Chapo zal geen juryleden vermoorden

‘El Chapo is een prachtige, grappige kerel’ 

Zo liep het koningsdrama rond El Chapo