Waar was die amfetamine ook al weer?

De politie is slordig bij in beslagnames. Er verdwijnen partijen drugs en er is geen afdoende toezicht op in beslag genomen geld, auto’s of andere artikelen. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid komt binnenkort met een “zeer alarmerend” rapport over de inbeslagname van goederen. Hoewel partijen drugs zo snel mogelijk moeten worden verbrand onder toezicht van een hulpofficier van justitie, gebeurt dat niet altijd, aldus NRC. Exacte cijfers over de waarde van deze goederen zijn volgens bronnen bij de politie onbekend.

De inspectie deed onderzoek naar aanleiding van het verdwijnen van tachtig kilo amfetamine in 2007.

Overigens heeft een medewerker van Crimesite in 2003 vastgesteld dat de AIVD in de jaren 2002 en 2003 onderzoek deed naar getuigen die stelden dat er bij een afvalverwerkingscentrale in Oost-Nederland partijen drugs verdwenen. Dat onderzoek heeft indertijd niet geleid tot maatregelen tegen de betrokken bestuurders.

Al sinds 2003 probeert de politie om beheer en administratie rond inbeslagnames te verbeteren. Een enkel regiokorps heeft actie ondernomen, maar landelijk loopt “het verbeterproces” steeds vast, zegt de Inspectie.

Korpschef Teun Visscher van de politie Zuid-Holland-Zuid, in de Raad van Korpschefs verantwoordelijk voor een juiste inbeslagname van geld, drugs, wapens en auto’s, erkent dat beheer en afhandeling van in beslag genomen drugs “niet overal even goed op orde is”.

Soms is de weegbrug bij de afvalverwerking niet geijkt. Maar een verschil van 20 kilo. Advocaat Jan Boone: ‘wat administratief weg is kan je ook verkopen.’

Zie meer in NRC Handelsblad.