Waar zit Feis-schutter Silfano Junior M. ondergedoken?

Silfano Junior M. (“Fano”), de voortvluchtige schutter van de Rotterdamse rapper Feis (32) op Nieuwjaarsnacht, is volgens de politie nog steeds verdachte in het onderzoek naar de dubbele liquidatie van Gilbert Henriëtta en Lindomar Elisabeth in Rotterdam-Beverwaard, eind 2017. Dat schrijft Panorama in een coververhaal over de Kaapverdiaanse-Nederlandse Silfano Junior M., die verdacht wordt van het doodschieten van Faisal Mssyeh (Feis) en zijn broer Bilal zwaar verwondde. Ook is “Fano” in verschillende videoclips te zien van rapper MadMoney met wie hij op de vlucht zou zijn geslagen.

Door Roel Janssen

Ronselen tieners

M., wiens volledige naam en foto op 19 februari door de politie naar buiten werd gebracht, wordt naast de schietpartij op Nieuwjaarsnacht ook verdacht van betrokkenheid bij de dubbele liquidatie op de twee neven Gilbert Henriëtta (26) en Lindomar Elisabeth (25) op 20 december 2017 in Rotterdam-Beverwaard.

“Fano” zat vast van eind mei tot begin september 2018 op verdenking van het ronselen van Rotterdamse tieners om de liquidatie uit te voeren, maar kwam vrij wegens gebrek aan bewijs. Zijn naam zou door een van de verdachten zijn genoemd, maar die durfden uiteindelijk geen van allen te verklaren wie de opdrachtgevers zijn. Woordvoerster Willemieke de Vos van de politie Rotterdam: ‘Silfano M. is nog verdachte in het onderzoek naar de dubbele liquidatie in Rotterdam. Het onderzoek in die zaak is nog gaande.’

Rippartij

Henriëtta (“Giba”) was naar verluidt lid van de beruchte Curaçaose drugs- en straatbende No Limit Soldiers (NLS). Hij zou het daadwerkelijke doelwit zijn geweest vanwege een rippartij waarmee hij in verband werd gebracht. Elisabeth (“Kleine”) was waarschijnlijk collateral damage omdat hij toevallig in de auto zat waar de schutter zijn AK-47 op leegschoot. (tekst loopt door onder de advertenties).

Tot 25 jaar cel

In december vorig jaar werden de tieners Rolly P. (19) en Yassine B. (18) veroordeeld tot respectievelijk 25 en 20 jaar cel voor de dubbele liquidatie. Een 17-jarige verdachte die ook in de gestolen Audi zat van waaruit de kogelregen plaatsvond, werd veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en -tbs. De vierde verdachte van nog maar 15 werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

15.000 euro

P. bekende dat hij de schutter was. De kalasjnikov werd na een anonieme tip gevonden in een woning waarin hij verbleef. P. zou hebben gewerkt voor vier opdrachtgevers, maar wilde niet zeggen wie. Wel dat hij werd gedwongen om de moord te plegen. Al eerder in het onderzoek leek het erop dat de tieners werden geronseld door een “grote jongen” uit het criminele milieu om tegen een vergoeding de liquidatie uit te voeren. Rolly P. en Yassine B. zouden ieder 15.000 euro hebben gekregen.

Rapper MadMoney

Faisal Mssyeh (Feis) en zijn broer Bilal (31) werden op Nieuwjaarsnacht 2019 na een ruzie op de stoep voor het Kaapverdiaanse café-restaurant Iolanda in Rotterdam neergeschoten. Bij een opstootje die binnenin het café begon, zou Fano na een omgestoten drankje een vuurwapen hebben getrokken, waarna de ruzie buiten verder ging. Bilal zou vervolgens woorden hebben gekregen met rapper MadMoney, een goede vriend van Fano. Toen Feis (die op krukken liep) voor zijn broertje opkwam, schoot Fano de twee broers neer. Feis – die in zijn rug werd geraakt – overleed later die ochtend in het ziekenhuis, Bilal ontwaakte pas begin februari uit coma.

Ondergedoken

Op de vraag van Panorama waarom Silfano Junior M. nog niet op de Nationale Opsporingslijst staat aangezien hij wordt verdacht van moord en poging tot moord/doodslag, reageert de politie Rotterdam: ‘De kans bestaat dat Silfano naar het buitenland is gevlucht. Hij staat daarom internationaal gesignaleerd. We hopen dat het naar buiten brengen van zijn naam en foto tot zijn aanhouding gaat leiden. Als een aanhouding uitblijft, kan het plaatsen van een verdachte op de Nationale Opsporingslijst aan de orde zijn. Veel van de ruim 100 tips die we hebben gekregen gaan over de mogelijke verblijfplaats van Silfano. Al deze tips worden nagelopen, maar dat heeft helaas nog niet tot een aanhouding geleid. Een team van twintig rechercheurs (TGO) zet nog steeds alles op alles om achter zijn verblijfplaats te komen.’

Wraakacties

Als mogelijke verblijfplaatsen van M. worden Rotterdam, Suriname en Kaapverdië genoemd. Ook zou de schutter met het paspoort van zijn broer samen met een Surinaamse vriend (rapper MadMoney) naar Suriname zijn gevlucht. Niet alleen om uit handen van de politie te blijven, maar ook uit angst voor wraakacties vanwege de dood van Feis. M. vluchtte na de schietpartij in een Toyota Yaris die vermoedelijk door MadMoney werd bestuurd. Op de vraag van Panorama of politie en justitie ook op zoek zijn naar MadMoney, zegt de politie Rotterdam: ‘In deze zaak is alleen Silfano als verdachte aangemerkt.’

Rapvideo’s

MadMoney is als rapper in verschillende videoclips op YouTube te zien. In veel van die clips wordt als er niet met vuurwapens wordt gezwaaid, gerapt over geweld, afpersingen, de bajes, drugs- of ripdeals. In de videoclip 99 Problems van BadBoyGoodVibes is MadMoney met rapper DMC en ook Fano te zien. Laatstgenoemde loopt op 1:31 naar de camera met in zijn broeksband vermoedelijk een vuurwapen. In de track betuigt MadMoney respect aan de Rotterdamse rapper Toyfeunen (Anthony Fernandes) die in 2012 werd doodgeschoten. Deze 22-jarige Kaapverdiaan was het slachtoffer van een afrekening in het drugsmilieu. Ook in o.a. KapperszaakSessie #5 en de clip Murk Some van Bravs feat. Tavv & MadMoney is Fano te zien.

Heethoofd

Op de Facebook-pagina van de inmiddels bijna vier maanden voortvluchtige Silfano M. – soms ook geschreven als Silvano M. of Silvano D. – doemt het beeld op van een wiet rokende en Hennessy sippende crimineel met een kort lontje. Ook valt op dat hij om de haverklap van telefoonnummer wisselt. Op zijn FB-pagina plaatst hij in oktober 2018, kort na zijn vrijlating inzake de dubbele liquidatie in Rotterdam-Beverwaard: ‘Heb je iets tegen mij? Kom dan lossen we het op, als ik wil vallen nu 100 hulzen op je block!’

Zijn laatste FB-foto dateert van 28 december 2018, enkele dagen voor de moord op Feis. Daarop poseert Fano met een bekertje drank naast een jongen vlakbij een keukentafel vol drank. Aan vuurwapenverheerlijking op zijn FB-pagina geen gebrek: ‘Trust nobody!!! Only your GUN!!!’. ‘Smoke tot ik val nigga, fock & ik knal nigga’.

Het volledige achtergrondverhaal over de moord op Feis en vermeend schutter Silfano Junior M. is ook via Blendle te lezen.