Waarom crimineel geld afpakken moeilijk is

Het is vrijwel onmogelijk crimineel vermogen af te pakken als dat is ondergebracht in landen als Turkije, Pakistan of Dubai: het zijn vrijhavens voor criminele vermogens. Die uitspraak heeft een financieel rechercheur gedaan op FTM. De site bracht de problemen nader in beeld.

Open brief

Financieel rechercheur Rob van Laar stuurde deze week een open brief die Follow the Money publiceerde. Van Laar werkt bij de landelijke recherche en is belast met het opsporen en ontnemen van crimineel vermogen. Van Laar beschreef enkele ingewikkelde vennootschappelijke constructies —  ‘spookschepen’ — waar de financiële recherche nauwelijks grip op kan krijgen.

Bevriezen

Voor wie niet af wil reizen zijn er websites die financiële zaken op orde kunnen brengen in verre landen, bijvoorbeeld door een lokale directeur aan te stellen die voor u een bedrijfsrekening kan openen middels een vaak noodzakelijk persoonlijk bezoek aan de bank.

Een kernprobleem voor de financiële recherche is dat Nederlandse opsporingsdiensten zeer moeilijk rekeninggegevens uit landen als Turkije op kunnen te vragen en ook een bankrekening bevriezen kost tijd. Maar in een land als Amerikaans Samoa is het al veel tijdrovender, zeker als de jaarstukken in het Mandarijn of Kantonees zijn gesteld.

Britse ondernemingsrecht

In Britse overzeese gebieden (de Britse Maagdeneilanden, Jersey, Guernsey en Bermuda, en ook Hongkong) geldt het Britse ondernemingsrecht. Hierdoor is afgeschermd zakendoen met Londense instellingen geen probleem, zeker met een bijna ondoordringbaar rookgordijn als de trust. De naam van de eigenaar ligt er in een fysieke kluis goed beschermd.

Prachtige eindbestemming

Dubai is een knooppunt voor criminele activiteiten door eindeloze financiële mogelijkheden, de afwezigheid van belastingen (waardoor rechtshulpverzoeken over financiële misdrijven sowieso spaak lopen) en de absentie van een uitleveringsverdrag met (bijvoorbeeld) Nederland. Dubai is relatief veilig voor criminelen.

Dubai heeft ook volop aansluiting op netwerken van ondergronds bankieren (b.v. Hawala) waarbinnen geldstromen geen sporen nalaten.

Dubai is dus een prachtige eindbestemming. De crimineel kan naar hartelust met de de creditcard zwaaien, hypotheken nemen voor zijn hele familie, auto’s leasen, nieuwe zakelijke avonturen opzetten. En niet onbelangrijk: geheel legaal leningen verstrekken aan zichzelf, in Nederland.