Waarom heet Joca Amsterdam?

In het proces in Belgrado tegen Sreten Jocic, Zeljko Milovanovic en Milenko Kuzmanovic, inzake de dubbele autobommoord in Zagreb in 2008 is de getuige Slobodan Djurovic aan het woord. Hij spreekt middels een videoverbinding met Zagreb waar hij is veroordeeld voor diezelfde moord. Djurovic kreeg de vraag van de aanklagers waarom Jocic ook wel Joca Amsterdam wordt genoemd. Hij wist dat niet. Wel vertelde hij dat Jocic tussen 2000 en 2008 regelmatig naar Amsterdam was gereisd. Daarmee toonde Djurovic zich niet erg goed op de hoogte.

Jocic komt al sinds de jaren tachtig voor zaken in Amsterdam en – als we de politiedossiers mogen geloven – heeft hij zelfs in de liefde relaties in het Hollandse opgedaan.

Verder was Joca tussen 2002 en 2006 gedetineerd in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, zogenaamd voor de liquidatie op Sam Klepper, maar daarvoor is nooit een dossier op tafel gekomen. Uiteindelijk is hij wel berecht voor een oudbakken Turkse heroïnevangst.

De rechtbank in Zagreb heeft hem 15 jaar gegeven omdat hij de link zou zijn tussen de groep die de autobom die journalist Pukanic doodde en opdrachtgever Jocic. Maar Djurovic kende Jocic helemaal niet goed. ‘De enige keer dat ik samen met Jocic in het openbaar ben verschenen was toen we samen naar de rechtbank kwamen,’ zei hij.

Djurovic verklaarde tevens dat hij al sinds 1974 in Parijs woonde en herhaalde dat hij niet bekend was met wat de geliquideerde journalist Ivo Pukanic zoal schreef over de onderwereld in het voormalige Joegoslavië.

Tomislav Marjanovic is de kroongetuige die Sreten Jocic als makelaar voor de moord neerzet. Jocic mocht hem vragen stellen maar dat verliep niet soepel. Jocic vroeg de getuige of hij wist wie Andrija Marjanovic Kevi? was en of hij wist dat deze een partner was in het blad Nacional waar de vermoorde Pukanic voor werkte. De rechter verbod de meeste vragen van Jocic, waarop deze zei geen verder geen vragen te hebben.

Zie Sueme!

Zie verder:

‘Jocic had niets te maken met moord Pukanic’