Waarom reconstructie “Staats” belangrijk is (UPDATE)

Het gerechtshof, officieren van justitie en de advocaten in het proces over de liquidaties in de Staatsliedenbuurt komen volgende week dinsdagavond samen in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt om een reconstructie te doen van de dodelijke schietpartij. Dat wordt een essentieel moment.

Door @Wim van de Pol

Op 29 december 2012 zijn Yousseff Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) doodgeschoten. De twee verdachten Anouar B. (34) en Adil A. (26) kregen van de rechtbank levenslang opgelegd. Er ligt onder meer dna-bewijs en er zijn problemen met hun alibi. Met name in de zaak van Anouar B. is de verklaring van het beoogde doelwit Benaouf A. cruciaal.

Waarom?

A. (foto rechts) heeft in zijn verklaringen gesteld zegt dat de aanstormende Audi vrijwel naast hem stopte en dat hij drie personen in de auto zag zitten. Op de bijrijdersstoel van de Audi zat volgens A. Anouar B. die moeite had met het portier te openen. Adil A. is niet door hem geïdentificeerd.

A. heeft ook gezegd dat hij zag dat tegelijk aan de andere kant van het straatje “Noffel” (foto rechtsonder) en “Pirki” kwamen aanrennen.

A. zegt te denken dat Adil A., Hamza B. (berecht in Marokko) en Anouar B. in de Audi zaten, maar hij heeft dat niet gezien. Er is geen getuige in de straat die heeft gezien dat er drie mensen in de Audi hebben gezeten.

Beklemmende zitting

Het gerechtshof heeft gezegd de omstandigheden waaronder Benaouf A. zijn waarneming deed in ogenschouw te willen nemen. Zo kan het zich een oordeel vormen of zijn zeer belastende verhaal kan kloppen, onder ongeveer dezelfde belichting als tijdens de fatale avond in 2012.

Dit voorjaar was er een beklemmende zitting met dreigende sfeer – tussen met name verdachte B. en getuige A. – in de rechtbankbunker in Amsterdam-Osdorp. Op deze foto van Google Streetview heeft A. op de laatste zitting dit voorjaar aangewezen dat hij precies bij de huizen op de hoek van de Van Rappard- en de Van Bosschestraat stond. Hij hoorde het loeien van de Audi RS4 en zag die vanuit de Van Rappardstraat aan komen racen. We mogen aannemen dat hij een split second later direct begon te rennen in de richting van de woonboten van het Van Bosschepad. Kon A. in die flash inderdaad al die verschillende waarnemingen doen? Dat wordt voor het hof een doorslaggevend punt.

Twijfel

Het gerechtshof zei er bij de reconstructie van uit te zullen gaan dat A. inderdaad precies op die hoek stond. De advocaten zullen met de interpretatie van de reconstructie verder willen gaan. Rutger Lonterman van Anouar B. betwijfelt of A. inderdaad precies op die aangegeven hoek heeft gestaan, dus op ongeveer vijf meter afstand van waar de RS6 stopte.

A. heeft zichzelf voor het eerst precies op die plek gepositioneerd in een verhoor in 2016, dus 3,5 jaar na de feiten. Jaren eerder heeft hij tijdens een verhoor bij de rechter-commissaris zichzelf vrijwel op het Van Bosschepad geplaatst, dus meer verwijderd van de Audi, met dus ook minder goed zicht op de Audi. Bij dat verhoor heeft hij ook een daar een kruisje geplaatst op een plattegrond.

In een politieverhoor kort na de moorden heeft hij ook een plattegrond getekend. Maar de politie zegt deze plattegrond niet meer te kunnen terugvinden.

Schouw

De rechtbank hield indertijd een schouw om te omstandigheden onder ogen te zien. Nu zal het gerechtshof ook de Audi zien aan komen rijden. Zullen de raadsheren het aannemelijk vinden dat Benaouf A. verdachte B. in de Audi heeft zien zitten?

Het gaat om levenslang en het is erop op eronder voor de verdachten.

De verdachten noch Benouaf A. zullen tijdens de reconstructie aanwezig zijn. De politie sluit dinsdag tussen twaalf uur ’s middags en drie uur ’s nachts de kruising Van Bossepad – Visseringstraat – Van Rappardstraat af voor verkeer. Omwonenden zijn al geïnformeerd en kunnen dinsdag alleen te voet bij hun huis komen.