‘Waarom was doelwit in buurtcentrum?’

Een oom van de vrijdag in Amsterdam doodgeschoten 17-jarige jongen heeft een open brief aan burgemeester Van Aartsen geschreven. Hij vraagt zich af waarom het wijkcentrum waarin de schoten vielen, niet was geïnformeerd over de aanwezigheid van het mogelijke echte doelwit van het geweld.

Op zoek

De 17-jarige Mohammed El Bouchikhi kwam afgelopen vrijdagavond om het leven, toen er twee mannen met bivakmutsen een wijkcentrum in Amsterdam-Oost binnenliepen, die vervolgens begonnen te schieten. Zij waren mogelijk op zoek naar het tweede slachtoffer van de schietpartij, de 20-jarige Gianni L. Deze man was eerder ook gewond geraakt bij een schietpartij eind november, waarbij de 19-jarige Ayman Mouyah om het leven kwam. Hiervoor werd de 39-jarige Tim S. aangehouden als verdachte. Hij zou in een ruzie zijn wapen hebben gehaald en hebben geschoten op de jongens.

Doelwit

Een oom van de 17-jarige gedode ROC-student Mohamed heeft nu een open brief geschreven aan de waarnemend burgemeester van Amsterdam, Jozias van Aartsen. Hassane Ouled Ali geeft aan dat de buurtbewoners veel vragen hebben over het gebeuren en de rol van de politie en de recherche hierin: ‘Er heerst angst onder hen. Waarom wisten de begeleiders van het wijkcentrum niets over het doelwit’, schrijft de oom. ‘Waarom heeft de politie de begeleiders van het buurtcentrum niet geïnformeerd over dat doelwit, zodat hem de toegang tot het buurtcentrum ontzegd kon worden? Er hebben in het verleden meerdere aanslagen op hem plaatsgevonden.’

Tot nu is overigens alleen bekend dat Gianni L. in november gewond raakte door de kogels van Tim S., en dat hij bij politie en justitie ‘bekend’ is. Over meerdere aanslagen op zijn leven is geen informatie. Ook is niet duidelijk waarom Gianni L. een ‘bekende’ is van de politie. De recherche meldde eerder dat de schutters gericht op zoek waren naar enkele personen in het wijkcentrum. Ze riepen daarbij niet de naam van de 17-jarige Mohamed, die in de buurt juist bekend stond als een goedlachse en behulpzame jongen.

Maatregelen

Burgemeester Van Aartsen liet zaterdag al schriftelijk weten om de tafel te gaan met politie en justitie, om maatregelen te nemen die de situatie op de Oostelijke eilanden verbeteren. ‘Ik begrijp de onrust en angst die zijn veroorzaakt door deze meedogenloze schietpartij. Zeker omdat er gisteren zoveel kinderen aanwezig waren in het jongerencentrum. Dit soort vuurwapengeweld is een zeer ernstige verstoring van de openbare orde. Amsterdammers moeten zich veilig voelen in hun eigen buurt.’

Van Aartsen meldde dat alle aanwezigen en getuigen die hulp willen, dat zullen krijgen.