Waarom werd Gökmen T. onlangs vrijgelaten?

De verdachte van de schietpartij in Utrecht, zat twee weken geleden nog in de cel. Hij was in 2018 veroordeeld voor een bedrijfsinbraak en was in afwachting van een rechtszaak over een verkrachting die hij in 2017 pleegde. Na de zitting in die verkrachtingzaak, was hij plotseling op vrije voeten. En vermoordde hij vandaag drie mensen en verwondde hij er vijf.

Door Vincent Verweij & Timo vd Eng

Gökmen T. had een lang strafblad. Hij was een veelpleger die meerdere veroordelingen op zijn naam had. In 2010 liep hij voor het eerst tegen de lamp. Hij deed inbraken in Utrecht en Maarsen, werd gepakt en moest voor de politierechter verschijnen. Daarna werd hij nog vervolgd voor meerdere keren benzine tanken zonder te betalen en het rijden met valse kentekenplaten.

Geweld

In 2014 pleegde hij zijn eerste geweldsmisdrijf. Hij schoot hij met een vuurwapen op een flatwoning, waar op dat moment daadwerkelijk iemand aanwezig was. Hij werd opgepakt voor poging tot doodslag. Nadat hij werd overgebracht naar een politiecel, plaste hij daar op de vloer. Ook spuugde hij een keer naar een agent bij een aanhouding.

Verkrachting

In 2017 verkrachtte hij volgens het Openbaar Ministerie een vrouw meerdere malen waarbij hij ook haar woning in brand dreigde te steken. Het slachtoffer, Angelique zegt tegen het AD: ‘hij was knettergek, een psychopaat, geen terrorist’. Angelique zegt dat ze een tijd lang een seksuele relatie met Gökmen had en coke met hem gebruikte. Over de verkrachting zegt ze: ‘Dat was op 11 juli 2017. Hij kwam om één uur ’s nachts en ging zeven uur ’s ochtends weg. Toen heeft ie me verkracht. Hij heeft me toen ook gebeten en geslagen. De nacht staat in mijn geheugen gegrift, één lange nachtmerrie, maar dan in het echt.’

Vrij gelaten

Op 4 maart 2019 moest T. voor de rechter verschijnen, om zich te verantwoorden voor de verkrachting uit 2017. Tijdens deze zogenaamde regie-zitting zat hij nog vast. De vraag is waarom hij twee weken later weer vrij rond liep. Mogelijk heeft de rechter zijn voorlopige hechtenis geschorst, omdat het dossier onvoldoende ernstige bezwaren zou bevatten om hem nog langer vast te houden. Er is ook sprake van schending van de voorwaarden van zijn voorlopige hechtenis. En mogelijk zat hij ook nog het laatste restant van zijn straf uit voor de bedrijfsinbraak in 2018. Hoe dan ook, het roept vragen op dat iemand die in de buurt bekend stond als ‘een doorgesnoven gek, een drugsdealer en een instabiel figuur’ uit de gevangenis werd ontslagen. Als hij langer vast gehouden was, zou hij de verschrikkelijke aanslag vandaag, die hoogstwaarschijnlijk een geval van eerwraak is, in elk geval niet hebben kunnen plegen.

Mireille Veldman, de advocaat van Gökmen T. was onbereikbaar voor commentaar.