Waarover spraken zij?

Roerige zaterdagmiddag bij Joffers in Amsterdam-Zuid door de klappen die Dick Vrij er kennelijk uitdeelde aan Willem Holleeder. Die kon natuurlijk niet veel terugdoen. Logisch: Dick Vrij mag inmiddels 47 jaar zijn, hij was in de jaren negentig een internationaal bekend kickbokser. De Amsterdamse politie heeft hem daarna als Amsterdamse Beroepscrimineel (ABC’er) te boek gesteld en houdt hem zo al jaren extra in de gaten. Grote veroordelingen heeft hij echter niet op zijn naam staan.

(foto martijn hoogeveen)

Door Wim van de Pol

De politie vond Dick Vrij en zijn vriend Hans N. – ook een vechtsporter – verdacht omdat ze omgingen met Ali A. en Dino Soerel, die nu bij de rechtbank terechtstaan voor moorden in de Amsterdamse onderwereld in het Passage-proces.

In 2006 doet de politie onderzoek naar handel in cocaïne door Ali A. en Dino Soerel. In dat verband constateert de politie dat er contacten zijn tussen Dino Soerel, Ali A. en Dick Vrij. Ze komen in de Bulldog op het Amsterdamse Leidseplein waar Vrij soms aan de deur staat. Een getuige in het liquidatieproces Passage verklaarde dat hij Dino Soerel met Hans N. had gezien in de woning van Dick Vrij. Verder noteert de politie dat Vrij bij kickboksgala’s in 2006 aan tafel zit bij Amsterdamse Hells Angels.

Soerel, A. en Vrij bezoeken ook gezamenlijk een begrafenis, waar de politie foto’s van maakt. In 2007 komt er van de Criminele Inlichtingeneenheid van de Nationale Recherche de volgende informatie binnen: ‘Hans Nijman en Dick Vrij regelen het vervoer van partijen cocaïne van Dino Soerel en Ali A.’ Kennelijk is daarvoor geen bewijs op tafel gekomen, het heeft in ieder geval niet geleid tot een strafrechterlijke vervolging.

Willem Endstra brengt Dick Vrij een enkel moment ter sprake in de beroemde achterbankgesprekken met de Amsterdamse recherche. Volgens Endstra hoort Vrij bij Dino Soerel.

De advocaat van Dino Soerel heeft op een zitting vorig jaar in het Passage-proces gezegd dat tussen zijn cliënt en Willem Holleeder vanaf medio 2005 wrijving zou zijn geweest. Zo zou Holleeder in dat jaar bij mensen hebben gedreigd met de naam van Dino Soerel, zonder dat Soerel daarvan op de hoogte was. Soerel ging zelfs zover dat hij Holleeder rechtstreeks van afpersen beschuldigde. 

Bij dat afpersen zou Holleeder ook met de namen van Hans N. en Dick Vrij hebben geschermd. Soerel was daarover geïrriteerd. Hierover heeft Dick Vrij misschien een appeltje te schillen gehad met Holleeder. Wie weet wat er zaterdagmiddag speelde, de politie is niets wijzer geworden. Beide heren zijn ondervraagd maar hebben geen verklaring afgelegd.