Waarschuwing Moszkowicz voor belediging

Advocaat Bram Moszkowicz is woensdag opnieuw veroordeeld door de tuchtrechter. Hij krijgt een waarschuwing voor zijn uitlatingen over rechter Marcel van Oosten, voorzitter van de rechtbank tijdens het proces tegen politicus Geert Wilders. In een artikel in De Telegraaf vorig jaar noemde Moszkowicz Van Oosten een ‘krampachtige, humorloze magistraat’.

De tuchtrechter noemde de uitspraken van Moszkowicz in het betreffende artikel ‘onnodig grievend’ en is van oordeel om de Amsterdamse strafpleiter daarvoor een waarschuwing te geven.

Hij zei toen over de strafzaak tegen Geert Wilders het volgende: ‘Het was in meerdere opzichten een bijzondere strafzaak. Er waren onthutsende opmerkingen van rechters en het niveau van sommige advocaten van benadeelden was beschamend. Rechtbankvoorzitter [Mr. O], die ik kende als een joviale man met humor, bleek te zijn veranderd in een krampachtige, humorloze magistraat. Hij was kennelijk van bovenaf volgestopt met opdrachten.’

Deze zaak is een initiatief van de deken van de orde van advocaten in Amsterdam Germ Kemper. Hij heeft zich gestoord aan het interview dat Moszkowicz eind vorig jaar gaf aan De Telegraaf.

Bram Moszkowicz is in oktober door de Raad van Discipline van het tableau geschrapt, waardoor hij niet meer als advocaat mag optreden, als dat bevestigd wordt in hoger beroep. Hij had volgens de raad de kernwaarden persoonlijke en financiële integriteit ondergeschikt gemaakt aan eigen belangen.

Lees ook:

‘Moszkowicz blijft gewoon advocaat’ (UPDATE)

‘Carrière nog niet voorbij’

Wat doet de deken met Moszkowicz?

‘Moszkowicz beledigde rechter’