‘Wallen kost Amsterdam 140 miljoen’

Het project waarin de Wallen in Amsterdamworden opgeknapt, gaat zeker 140 miljoen euro kosten. De grootste kostenpost is voor de gemeente Amsterdam. Dat meldt dagblad Trouw op basis van vertrouwelijke stukken van de projectgroep die de Wallen op moet knappen. Er worden onder meer prostitutiepanden en coffeeshops opgekocht en die panden krijgen een andere functie.

Het project is door Lodewijk Asscher, destijds wethouder van Amsterdam, gestart. Sinds Asscher naar Den Haag vertrok om daar minister te worden, ligt het project grotendeels stil, omdat het geld om de panden op te kopen op is. Er werden de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro's besteed aan het opkopen van de panden.

Burgemeester Van der Laan probeert twee vastgoedbedrijven, NV Stadsgoed en NV Zeedijk, bij elkaar onder te brengen in een nieuwe onderneming, 1012 Inc, vernoemd de postcode van de Wallen. De vastgoedbedrijven beheren al veel van de opgekochte panden. De nieuwe onderneming zou geld van banken, verzekeraars en projectontwikkelaars moeten aantrekken om het project nieuw leven in te blazen.

'Verkeerde bedragen opgeteld'

Volgens Trouw hebben veel partijen weinig vertrouwen in het project. De krant meldt dat ABN Amro en Nationale Nederlanden uit het project willen stappen. Daarom zou de gemeente Amsterdam nu grootaandeelhouder worden van 1012 Inc. De winst van de onderneming moet direct worden geïnvesteerd in nieuwe panden. De gemeente zou daardoor worden opgescheept met een flinke rekening, meldt Trouw op basis van doorrekeningen van ABN Amro.

Burgemeester Van der Laan zegt in de krant dat er nog verschillende opties worden bekeken. Het bedrag van 140 miljoen euro zou niet kloppen, omdat de verkeerde bedragen zouden zijn opgeteld.

Lees ook:

Wallenbeleid: failliet of schoonmaak

Failliet van de Wallenaanpak

Schoonmaken Damrak 'lukt niet'