Wallenproject wordt veel te duur

Het Parool blinkt doorgaans uit in het publiceren van hoera-verhalen over de omvorming van de Amsterdamse Wallen tot een fatsoenlijke en hippe modelbuurt. Vandaag is het echter schrikken voor de gemeentebestuurders van het zogenoemde 1012-project: hun eigen lijfblad schrijft dat het 1012-project helemaal niet kán. Er is te weinig geld. 

Twee onafhankelijke onderzoeksbureaus hebben deze week vernietigende rapporten uitgebracht over de haalbaarheid van Project 1012 van de gemeente, waarmee de prostitutie moet worden geminimaliseerd. Reden: gemeente en woningcorporaties hebben bij lange na niet genoeg geld om alle bordelen op te kopen die volgens Project 1012 en het ontwerp-bestemmingsplan Herbestemmen raambordelen binnenstad moeten verdwijnen.

Het Parool concludeert zelfs dat de rapporten ‘een bom onder 1012 zijn’.

Immers: het wegvegen van de prostitutie, lees opkopen van de bordelen, is de kern van het project. 

De Amsterdamse Rekenkamer had al er eerder tamelijk vernietigend op gewezen dat door de enorme waardedaling van panden die prostitutiebestemming kwijtraken miljoenen aan zogenoemde planschade ontstaat. 

Het plan is om met geld van corporaties nog ongeveer 35 bordelen te kopen en de prostitutie rond het Oudekerksplein helemaal te laten verdwijnen. Adviesbureau Akro Consult heeft nu berekend dat het kopen van de resterende bordelen ongeveer 165 miljoen euro zal kosten en de gemeente zal daarna volgens 49 tot 63 miljoen euro planschade moeten betalen.

Het andere adviesbureau (Ecorys) voorziet zelfs planschade van 72 tot 91 miljoen euro.

Dat geld heeft de gemeente niet. Er is alleen 36 miljoen euro in de pot. Maar daaruit moet ook andere sanering van de buurt worden betaald. Want coffeeshops, souvernirshops, headshops en – wat Het Parool en de gemeente noemen – “laagwaardige horeca” moeten ook nog allemaal weg.

Voor PvdA-coryfee en wethouder Lodewijk Asscher – die van het 1012-project zijn meesterproef wil maken – is er werk aan de winkel. Een tekort van tientallen miljoenen. Hoeveel geld moet de Amsterdammer gaan betalen voor fatsoenlijke Wallen?

En verder ligt er nog de vraag waar de prostitutie en vrouwenhandel naartoe zal zijn verdwenen als het op de Wallen eenmaal fatsoenlijk is. 

Meer in de papieren Parool