Wangedrag bajesdirecteur in doofpot?

Ton Daans, de voormalig directeur van de prestigieuze Tilburgse gevangenis zou seksueel wangedrag hebben vertoond naar personeel en in het geheim opnames hebben gemaakt in de gevangenis. Uit stukken die het Algemeen Dagblad in handen kreeg, blijkt dat er sprake is van een hardnekkig conflict, waarbij het ministerie van Veiligheid en Justitie de zaak wil laten rusten en het gevangenispersoneel spreekt van een doofpotaffaire.

In februari dit jaar trekt de ondernemingsraad (OR) aan de bel bij het departement van minister Opstelten. Daans zou zonder toestemming camera’s hebben laten plaatsen in een deel van de gevangenis. Dit is niet alleen vervelend, maar zelfs strafbaar, zo stelt de OR.

Daarnaast klagen personeelsleden over het gedrag van de directeur. Hij maakt onbeschofte, beledigende, intimiderende en seksueel getinte opmerkingen. Hij heeft zelfs personeel ongewenst aangeraakt. Het ministerie lijkt het serieus te nemen en doet intern onderzoek waarbij 25 medewerkers worden bevraagd over het gedrag van de directeur.

Begin maart neemt Daans ontslag en krijgt een nieuwe baan op het departement bij het Competence Center, een kenniscentrum.

Daans zelf wil verder niet reageren op de beschuldigingen. En daarmee wil het ministerie de zaak laten rusten. In een brief namens staatssecretaris Fred Teeven liet het ministerie om geen verdere stappen te ondernemen. Verschillende getuigenverklaringen van personeel lijken het wangedrag voor en tegen te spreken.

Daarnaast wordt gesteld dat het personeel al veel eerder aan de bel had kunnen trekken. Waarom geen aangifte worden gedaan voor het plaatsen van de camera’s, wordt niet beargumenteerd.

De OR heeft in een brief aan het ministerie laten weten boos te zijn dat Justitie geen aangifte doet. Betrokkenen spreken over een doofpot. De Tilburgse gevangenis is het paradepaardje van het ministerie. Ruim zeshonderd Belgische criminelen worden hier ondergebracht omdat de zuiderburen kampen met cellentekort.

Omdat Nederland zo’n dertig miljoen euro verdient aan de uitleen, zit het ministerie niet te wachten op slecht nieuws dat de reputatie van de gevangenis kan aantasten.