’Wangedrag’ politie bij NSS in onderzoek

De politie doet onderzoek naar wat er aan de vooravond van de nucleaire top is gebeurd met een groep agenten in Hotel Wassenaar. Er is ’nu nog geen helder beeld van wat er is voorgevallen’, zegt Ennie de Wit, die het woord voert over de politie-inzet tijdens de NSS-top.

Door @Silvan Schoonhoven

Politiefeest

Hotelgasten hadden zich beklaagd over lawaai en alcoholgebruik tijdens een politiefeest van zondag op maandag, dat tot de vroege ochtend duurde. Ze verbaasden zich erover dat agenten die mogelijk moesten bijdragen aan de beveiliging van de 58 wereldleiders blijkbaar onder invloed van alcohol aan hun dienst begonnen.

Nagedachtenis

Politiewoordvoerder De Wit wil nog niet zeggen wat precies de taak of verantwoordelijkheid was van de agenten tijdens de topconferentie. Een van de hotelgasten kreeg te horen dat de politie het feest had georganiseerd ter nagedachtenis aan een collega die een jaar geleden was overleden. De gast kreeg verontschuldigingen en een tegemoetkoming van het hotel, maar geen excuses van de politie.

Secret Service

In de Verenigde Staten loopt inmiddels een onderzoek naar een ander alcoholincident rond drie beveiligers van president Obama. The Washington Post meldde gisteren dat drie agenten van de Amerikaanse Secret Service zondag naar huis zijn gestuurd nadat ze tegen de regels in te veel drank op hadden. Een van de beveiligers van president Barack Obama zou zelfs in coma zijn aangetroffen. De beveiligers van Obama mogen tijdens officiële reizen geen alcohol nuttigen als ze binnen 10 uur weer aan de slag moeten.

Colombia

CNN meldt dat de agenten naar huis zijn gestuurd omdat ze de 150 jaar oude Secret Service in verlegenheid hebben gebracht. Twee jaar geleden kwam die dienst ook al in opspraak. Agenten hadden bij een presidentieel staatsbezoek aan Colombia de bloemetjes buiten gezet. Ze zouden de diensten van prostituees hebben ingehuurd.