Wapendealer undercoveroperatie aangehouden (UPDATE)

Bij de grote politieactie in en rond Nijmegen van afgelopen dinsdag is de man aangehouden die aan een politie undercover heeft gezegd dat hij de wapens heeft geleverd waarmee in 2016 de dubbelmoord werd gepleegd in café Istanbul in Nijmegen. Dat hebben twee bronnen aan Crimesite bevestigd.

Door @Wim van de Pol

Dinsdagmiddag werd het vonnis in de zaak tegen de broers Björn en Gjordan D. plotseling uitgesteld nadat het het Openbaar Ministerie op het allerlaatste moment nieuw bewijs presenteerde. Dat bleek te gaan om verklaringen van een handelaar die tegen een infiltrant van de politie zou hebben beweerd dat hij wapens heeft geleverd aan zowel verdachten als slachtoffers, twee Nijmeegse broers, Najim en Othman Echarqui. De undercover-actie liep nog tijdens de behandeling van de strafzaak voor de rechtbank in Arnhem.

140 mensen

Eerder die dinsdag werd bekend dat de politie die ochtend met de inzet van 140 mensen vier verdachten aan had gehouden in Nijmegen en omgeving, waarbij in zeven woningen doorzoekingen zijn gedaan. De verdenking is overtreding van de Wet wapens en munitie, in een onderzoek dat sinds 2016 liep.

Undercover

Dat onderzoek concentreerde zich op Twan van Z. (49) uit Nijmegen. Deze vertelde tegen de politie undercover dat eerst de twee verdachte broers allebei een wapen aanschaften omdat ze in een conflict verzeild waren geraakt. Niet lang daarna contacteerden de latere slachtoffers Van Z. via zijn schoonzoon. Ook zij kochten allebei een wapen. Het ging bij alle vier om eenzelfde type vuurwapen. Daarmee kwam het niet veel later tot een schietpartij in een café in de Nijmeegse wijk Malvert.

Van Z. vertelde aan de undercover ook over wat hij zei te weten over de toedracht van de schietpartij. Dat rijmt echter niet met wat al eerder is vast komen te staan over de schietpartij, die op bewakingsvideo is vastgelegd.

Overigens zijn de wapens die zijn gebruikt nooit gevonden.

De officier van justitie zei deze week dat de informatie van de undercoveractie pas op 20 februari binnen was gekomen. De twee onderzoeken staan geheel los van elkaar.