Wapenhandel vanuit tbs-kliniek

De 24-jarige Herman D. uit Ermelo, veroordeeld tot 10 maanden cel plus tbs voor een steekpartij, wordt ervan verdacht een wapenhandel te hebben gerund vanuit de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) van Heiloo. D. mocht in de kliniek beschikken over verschillende telefoons en een laptop. Ook mocht hij zich buiten de kliniek begeven.

Dat meldt De Telegraaf.

Liquidatiepoging

D. kwam op de radar van de politie in een onderzoek naar de handel in Ekol alarmpistolen. Dergelijke pistolen, afkomstig uit Bulgarije, worden regelmatig omgebouwd, zodat ze als echte vuurwapens zijn te gebruiken. De omgebouwde wapens zijn bij verschillende overvallen en andere geweldsmisdrijven gebruikt. Ook zou een omgebouwd Ekol alarmpistool zijn gebruikt bij een liquidatiepoging. Het wapen weigerde bij de moordpoging, zo hoorde de politie in een afgeluisterd telefoongesprek tussen Herman D. en een andere verdachte. De politie onderzoekt nog om welke liquidatiepoging het gaat.

Garagebox

De politie denkt dat D., zelf met een Oost-Europese achtergrond, de spil is van een wapenbende. Naast D. zijn nog 3 andere verdachten aangehouden. In een garagebox in Amsterdam vond de politie bij een inval 26 vuurwapens en ruim 2000 patronen. Bij een verdachte in Heemstede werden 7 vuurwapens aangetroffen.

Halsslagader

Herman D. heeft een flink strafblad. Zijn laatste veroordeling (tot 10 maanden plus tbs) was voor een steekpartij in een feesttent in Nieuw-Vennep op nieuwjaarsdag 2017. D. stak toen uit het niets 3 mannen neer. Een jonge man werd daarbij geraakt in een halsslagader en overleefde ternauwernood. D. was eerder ook al vervolgd voor wapenbezit en een poging tot moord. Tijdens de steekpartij in Nieuw-Vennep zat D. nog in zijn proeftijd.