Landelijke wapenhandel via WhatsApp aangepakt (UPDATE)

De politie Midden-Nederland zegt 17 aanhoudingen te hebben gedaan in een onderzoek naar handel in zware handwapens, zoals aanvalsgeweren van het type AK-47 Kalasjnikov. Bij de hoofdverdachte, die de nick Luciano Pavarotti gebruikte, konden klanten via WhatsApp vuurwapens bestellen.

Lelystad/Zeewolde

De verdachten komen uit Amersfoort, Almere, Lelystad, Oss, Drachten, Tilburg, Arnhem, Nijmegen, Soest en Nieuwegein.
Het onderzoek begon in januari vorig jaar na een tip aan de politie Noord-Nederland vanuit een vuurwapenhandel. Ook was er een aanhouding van een verdachte met een vuurwapen in Amsterdam en een aanhouding van twee verdachten in Lelystad voor het bezitten van drugs.

De politie in Lelystad/Zeewolde stelde op in beslag genomen telefoons vast dat er WhatsApp-berichten opstonden over de aanschaf van vuurwapens en munitie.

Luciano Pavarotti

Het onderzoek leidde in mei 2020 naar een 35-jarige man uit Amersfoort met de nick Luciano Pavarotti. Om hem te kunnen pakken zette de politie specialisten op het gebied van chatverkeer in en daarna pseudokoper(s). Die kochten munitie, maar ook een aanvalsgeweer. De verdachte werd op 27 mei 2020 aangehouden. Aansluitend vond er een doorzoeking plaats in zijn woning. Bij de doorzoeking zijn een groot geldbedrag, een vuurwapen en een grote hoeveelheid munitie gevonden. Onder de verdachte werden ook telefoons inbeslaggenomen. Deze toestellen zijn door experts van de digitale recherche uitgeplozen. Resultaat: uit chatberichten kwamen nog vijf nieuwe verdachten naar voren.

Ombouwen alarmpistolen

Eén van die verdachten is een man uit Oss. Hij bleek samen met de man uit Amersfoort op grote schaal alarmpistolen uit het buitenland in te voeren. Door de Ossenaar werden de alarmpistolen omgebouwd tot echte vuurwapens. Bij een inval in de woning van deze man werden ook allerlei wapens, munitie en ombouw materiaal aangetroffen.

Ook  twee mannen uit Lelystad kochten vuurwapens van de man uit Amersfoort. De aangekochte vuurwapens werden vervolgens via WhatsApp te koop aangeboden aan diverse klanten in Lelystad en Almere. Dit resulteerde de afgelopen maanden in vijf doorzoekingen op diverse locaties in Lelystad en Almere. Bij deze doorzoekingen werden twee vuurwapens, munitie en verdovende middelen aangetroffen. Bij een derde man uit Lelystad werden nog eens twee vuurwapens en een automatisch vuurwapen aangetroffen.