Bijna zes jaar voor wapenhandel

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag in hoger beroep vijf jaar en 48 weken gevangenisstraf opgelegd voor onder andere bedrijfsmatige wapenhandel. Verder had de veroordeelde 202 vuurwapens en een ruime hoeveelheid andere wapens voorhanden. De vuurwapens lagen in een woning in Amsterdam en in een winkel. Het ging onder meer om pistolen en revolvers van de merken Glock, Walther, (Baby) FN (foto) en CZ(83).

De man importeerde de wapens onder meer vanuit Duitsland en exporteerde zonder vergunning naar onder meer Ierland en Groot-Britannië. Er zijn de zaak andere verdachten berecht in Nederland en Ierland. Daarnaast waren er onbekend gebleven andere personen in het dossier aanwezig die in wapens handelden.

De wapens werden gevonden na een undercover-operatie in 2008 toen een waarbij een politieman zich voordeed als koper en de verdachte kon bewegen naar de “winkel” te gaan waar de wapens opgeslagen waren. De advocaat van de verdachte had beargumenteerd dat de stelselmatige inwinning van informatie over de verdachte en de handelingen van de psuedokoper onrechtmatig waren geweest.

De verdachte had naast de wapenhandel een galvaniseerbedrijf.

Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep een gevangenisstraf van acht jaar geëist.

De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder tot een gevangenisstraf van acht jaar. De verdachte ging tegen deze uitspraak in hoger beroep. 

Ten nadele van de verdachte is meegewogen dat het gaat om een zeer groot aantal wapens, waaronder automatische vuurwapens en andere soorten wapens (onder andere messen die uiterlijk lijken op andere voorwerpen, zoals lipsticks, schrijfpennen en aanstekers). Ook heeft meegewogen dat de verdachte al eerder is veroordeeld voor een soortgelijk feit.

Aan de andere kant vindt het hof dat acht jaar te hoog is in vergelijking met de uitspraken in vergelijkbare zaken.

Hier het arrest.