Wapenhandelaar Sjaak B. opnieuw vast

Wapenhandelaar Sjaak B. is aangehouden in zijn appartement in Amsterdam. Hij moest nog ongeveer 50 dagen van een eerder opgelegde straf uitzitten, bevestigt het Openbaar Ministerie.

50 dagen

B. werd in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage veroordeeld tot 5,5 jaar voor wapenhandel en wapenbezit. De straf was net iets hoger dan de rechtbank hem eerder oplegde en dus moet B. er nog 50 dagen van uitzitten. Voor de moord op Cor van Hout in januari 2003 in Amstelveen is B. niet veroordeeld, ondanks een belastende tape ingebracht in het Passageproces door Astrid Holleeder, de zus van Willem Holleeder. Willem vertelt op die opname dat het Sjaak B. was die met de tot levenslang veroordeelde Jesse R. op een motor wegvluchtte na het doodschieten van Van Hout.

Gemarteld

In 2015 werd B. in Panama-City vervolgens zelf in zijn hoofd geschoten. Hij overleefde de aanslag maar kwam vast te zitten in Panama waar hij naar eigen zeggen gemarteld werd. B. werd zwaargewond naar Nederland overgebracht waar hij terecht stond in het Passageproces. Daar verklaarde hij onder andere dat Van Hout werd geliquideerd door twee Joegoslaven in opdracht van crimineel John Mieremet. Ook voor deze liquidatie is B. niet veroordeeld.

Vrees

Omwonenden van het appartement van B. in Amsterdam willen dat B. na het uitzitten van zijn straf niet meer terugkeert naar zijn appartement. Zij vrezen voor hun veiligheid.

Zie ook:

Sjaak B. weer op vrije voeten
Sjaak B. blijft vastzitten
Wat wordt het bewijs tegen Sjaak B.