Eis: vijf en zes jaar voor wapenhandel

Het Openbaar Ministerie heeft voor het gerechtshof in Amsterdam straffen van vijf en zes jaar cel geëist tegen twee mannen die verdacht worden van het illegaal invoeren van wapens uit Spanje. Peter T. en Michel van den B. zouden samen minimaal 348 wapens illegaal hebben ingevoerd tussen januari 2006 en mei 2008. Het OM spreekt van een professionele handel. De wapens werden gekocht bij een Spaanse wapenhandelaar en vervolgens per auto naar Nederland vervoerd.

Eerder kregen de twee van de rechtbank in Amsterdam al vijf en zes jaar cel, conform de eis van de officier van justitie. De verdachten gingen in hoger beroep in tegen deze uitspraak.

Het ging om wapens die middels het vervangen van de loop schietklaar konden worden gemaakt. De wapens waren eerst tijdelijk onbruikbaar gemaakt. Een speciaal in Oostenrijk gemaakt loop kon er dan in Nederland weer worden opgezet. In 2008 onderschepte de Franse douane een aantal wapens, hetgeen leidde tot huiszoeking bij verdachte Van den B.

Er zouden in totaal zes transporten zijn gedaan. Een aantal van de illegale wapens zijn later opgedoken bij verschillende schietincidenten in Nederland.

De politie heeft in het moordonderzoek Passage vastgesteld dat Peter T. een goede kennis was van Sjaak B., die ervan wordt verdacht de wapens voor liquidsaties te hebben bezorgd. 

Zie ook:

Opmars van de omgebouwde wapens