Wapens Loosdrecht niet gebruikt bij liquidaties

De wapens die eind vorig jaar zijn gevonden in Loosdrecht, zijn niet gebruikt bij bekende schietincidenten. Dat blijkt uit schietproeven. Justitie suggereerde dat de wapens gebruikt zouden zijn in de liquidatiereeks in de Amsterdamse onderwereld, maar dat blijkt dus uit niets.

De wapens werden ook nagezocht op vingerafdrukken en dna-sporen die mogelijk matchten met bekende geweldsdelicten, maar ook dat leverde niets op, schrijft De Telegraaf. ‘De maatschappelijke opschudding over de wapenvondst is door justitie zelf veroorzaakt door het te linken aan mogelijke liquidaties, wat een leugen blijkt’, aldus advocaat Sanne Schuurman van Frank T. De broers beweren zelf dat het gaat om ‘oude troep’ van hun vader, die wapenliefhebber was.

Broers blijven vast

In december werden onder meer zeventien kalasjnikovs en tientallen handgranaten gevonden. De broers die bij de actie werden opgepakt – Peter, Frank en Richard T. – verschenen woensdag voor de rechter omdat ze een verzoek tot vrijlating hadden ingediend. De rechter wees dat verzoek af.

Volgens de krant is Peter T. kilo’s afgevallen omdat hij in honger- en dorststaking is gegaan. Hij wilde daarmee afdwingen dat hij werd overgeplaatst, omdat zijn familie werd bedreigd door medegedetineerden. Uiteindelijk werd hij ernstig verzwakt overgeplaatst naar het justitieel medisch centrum in Scheveningen.

Schitzofreen en paranoia

Richard T. staat onder GGZ-behandeling en krijgt zware medicatie omdat hij schitzofreen is. Hij zou amper aanspreekbaar zijn vanwege zijn paranoia. De wapens werden in zijn woning en schuur gevonden. Justitie vreest dat als hij wordt vrijgelaten, hij weer wapens op de kop kan tikken. Een ‘letterlijk explosieve situatie’, aldus het OM.

Broer Frank T. heeft meerdere geweldsdelicten op zijn strafblad staan. Op een schouderband van een van de wapens is een dna-spoor van hem gevonden. In zijn woning werd bovendien cocaïne en munitie gevonden.