Wapensmokkel in handbagage passagiersvluchten

Een medewerker van de vliegmaatschappij Delta Airlines heeft smokkelaars geholpen honderden wapens te vervoeren via passagiersvluchten. Hij is met vier andere verdachten gearresteerd. De wapens zouden, soms geladen, gewoon in de handbagage meegaan. De medewerker kon de strenge beveiliging makkelijk omzeilen omdat hij bij de vliegmaatschappij werkte.

Op die manier smokkelden de vijf onder een kalasjnikov. In totaal zouden er op zeker zeventien vluchten wapens zijn gesmokkeld, soms gewoon in rugzakken.

Een van de mannen is op 10 december aangehouden. Hij werd opgepakt na onderzoek van de politie van New York, die via een undercoveragent 129 handvuurwapens en 2 aanvalsgeweren kochten bij de smokkelaars.

Op het moment van zijn arrestatie, had de man een rugzak bij zich met 18 handvuurwapens, waarvan er 7 waren geladen. Hij verklaarde met de wapens van Atlanta naar New York te zijn gevlogen. Uit passagiersgegevens blijkt inderdaad dat de man in het vliegtuig heeft gezeten.

Hij zou een ‘buddypas’ hebben gebruikt van zijn moeder, die op het vliegveld heeft gewerkt. Hij kon daardoor zonder controle het vliegtuig inlopen.

Via de contacten in de telefoon van de man die werd gearresteerd, kwam de politie uit bij de medewerker van de vliegmaatschappij. Hij zou meerdere keren de smokkelaars hebben geholpen de strenge controles te omzeilen.