War on drugs gaat in Europa om 24 miljard (VIDEO)

Terwijl in heel Nederland in alle lagen van de bevolking xtc-pillen worden geslikt houdt een hoofdofficier van justitie op televisie vol dat het zin heeft om 1500 agenten achter een paar producenten van synthetische drugs aan te sturen. Toevallig komt de EU met cijfers die justitie droef moeten stemmen.

Door @Wim van de Pol

In de jaarlijkse drugsrapportage van de EMCDDA, het onderzoekscentrum van de Europese Unie over drugs, staat dat de Europeanen jaarlijks zeker 24 miljard euro uitgeven aan drugs die de hoofdofficier en de Nederlandse justitie wil bestrijden. Cannabis wordt het meest verkocht en gekocht (38 procent), daarna heroine (28 procent), cocaïne (24 procent), amfetamine (8 procent) en xtc (3 procent).

Minderjarigen

Er zijn zeker 22 miljoen volwassenen in de EU die het afgelopen jaar hasj of marihuana hebben  gebruikt en één procent van de 500 miljoen Europeanen doet dat dagelijks.

Minderjarigen zijn nog niet eens meegenomen in de cijfers.

Zinloos

De miljoenen verslindende Operatie Trefpunt van maandag is een druppel op de gloeiende plaat. Het helpt niet. Bovendien is bewezen dat stoppen met bestrijden niet leidt tot meer drugsgebruik.

Er is maar één conclusie. De honderden miljoenen die Europese landen uitgeven aan de opsporing van drugsdelicten is zinloos. Juist door die bestrijding en door operaties als Trefpunt draaien criminele ondernemers jaarlijks omzet ter waarde van 24 miljard euro.

Minder van belang

De meelijwekkende hoofdofficier van justitie en haar 1.500 ambtenaren kunnen beter achter bommen leggende en schietende terroristen aan gaan jagen.

De slachtoffers van tasjesrovers of van uitbuitende en mishandelende pooiers zijn kennelijk minder van belang dan gratis propaganda voor justitie in De Telegraaf en het NOS Journaal.

Waarom besteedt justitie haar talloze miljoenen niet beter?