‘War on drugs werkt averechts, kost miljarden’

De harde maatregelen tegen drugshandel kost miljarden maar heeft grote negatieve bijwerkingen. De war on drugs is daarom volledig mislukt, stellen twintig experts, waaronder vijf nobelprijswinnaars, in een rapport. De experts wijzen erop dat de prijs van drugs is gedaald terwijl de zuiverheid is toegenomen.

Zij stellen daarom voor om over te stappen naar een ander beleid dat wel effect heeft. In het rapport wordt de aanpak van drugs wereldwijd bekritiseerd. In de Verenigde Staten zou het hebben geleid tot overvolle gevangenissen, in Afghanistan en westelijk Afrika tot corruptie en politieke destabilisatie, een hiv-epidemie in Rusland en in Latijns-Amerika tot extreem geweld.

Het rapport stelt vast dat jaarlijks minimaal 100 miljard dollar wordt uitgegeven in de strijd tegen drugs. Het repressieve beleid zou de markt juist stimuleren; jaarlijks zou er 300 miljard dollar in de wereldwijde drugsmarkt rondgaan.

Minder via NL, meer via Afrika

Ook spreken de experts van een waterbedeffect; waar drugsroutes worden opgerold, ontstaan net zo snel weer nieuwe. Daarbij wordt de represieve aanpak van Nederland op lijnen met de Antillen aangehaald. Sinds het strenge beleid op onder meer Schiphol, waar alle passagiers die van de Antillen naar Nederland vliegen worden gecontroleerd, wordt er steeds meer drugs via Afrika Europa ingesmokkeld.

De twintig experts hopen dat de Verenigde Naties het voortouw nemen in een nieuwe strategie, waarbij de volksgezondheid en het terugdringen van problematische consumptie van drugs centraal staat, maar ook de toegang tot essentiële geneesmiddelen en mensenrechten.