Wie was de geheimzinnige drugshandelaar X1?

Eén van de verdachten die woensdag terechtstaan in de grote cocaïnezaak rond een transportbedrijf en een fruitbedrijf in Zuid-Holland figureert ook in het mega-dossier over moorden en cokesmokkel rond de douaneman Gerrit G. in Rotterdam.

Door @Wim van de Pol

Dat zeggen verschillende bronnen tegenover Crimesite. Woensdag staan negen verdachten pro forma voor de rechtbank in Amsterdam in onderzoek 26Riesling van het landelijk parket. In de zaak zitten nu totaal elf verdachten vast, onder hen de eigenaar van een Rotterdams transportbedrijf en de directeur van een fruitonderneming uit Bleiswijk. De verdenkingen betreffen meerdere drugstransporten, van onder meer 500 kilo.

Gerrit G.

Eén van de hoofdverdachten is Jerry R., van het bewuste Bleiswijkse fruitimportbedrijf. Verschillende bronnen stellen tegenover Crimesite dat Jerry R. ook in het dossier rond Gerrit G. op de achtergrond een rol speelt.

In het onderzoek naar diens medeverdachte Dennis van den B. is er sprake van een drugshandelaar, een contact van Van den B., die de politie niet nader heeft omschreven dan als X1.

Het is de grote vraag wie er met X1 zou zijn zijn aangeduid. En hoe lang hadden politie en Openbaar Ministerie hem al op de korrel?

Moerer

R. zou een contact zijn geweest van de Brabantse fruithandelaar Rinus Moerer die in april 2014 werd doodgeschoten nadat er in januari van dat jaar een aanslag op hem was mislukt. Op 1 januari 2014 vermoordden onbekenden Rob Zweekhorst. Dat was een vergismoord, het eigenlijk doelwit was volgens de politie waarschijnlijk Dennis van den B..

De onderzoeken naar de cocaïne-importen rond de van corruptie verdachte Gerrit G. spelen zeker al vanaf 2014 en het transport dat voorkomt in het moordonderzoek naar Moerer was al in 2013. De vraag is ook wat de reden is dat de recherche de naam van de met X1 bedoelde drugshandelaar heeft afgeschermd.

Zo dijt het web van onderzoeken rond douaneman Gerrit G. en de corruptie in de haven van Rotterdam steeds verder uit.

De moord op Rinus Moerer komt ook voor in het grote onderzoek naar de verdachten van voorbereiden van liquidaties 26Koper.

Zie de laatste berichten:

‘Beschuldiging advocaat is levensgevaarlijk’

OM heeft handen vol aan corruptie haven

Hoeveel zebra’s zijn er in de haven?

Verdachte coke-zaak uitgeleverd door Argentinië