Was het toch (niet) Hoogland?

Morgen is het Bruinsma-dag: twintig jaar geleden dat de lange crimineel werd doodgeschoten, naast het Hilton-hotel in Amsterdam-Zuid. Bruinsma spreekt nog steeds tot de verbeelding en het laatste woord over hem lijkt nog niet te zijn gezegd. Zo kleven aan de moord nog raadselachtige aspecten. Bijvoorbeeld: was er een contract of niet? Bas van Hout komt in Panorama met helder oordeel: Hoogland heeft Bruinsma in opdracht van voormalige companen opgeruimd. Kijk naar een ontkennende Hoogland uit het archief.

Lange tijd gold de theorie dat Martin Hoogland in een vlaag van woede, en onder invloed van middelen, de trekker overhaalde.

En in 1994 kwam dezelfde Bas van Hout met een, ten aanzien van Hoogland, geheel andere conclusie. Hoogland zou het helemaal niet hebben gedaan. Van Hout maakte toen een SBS-documentaire over de moord op Bruinsma waarbij een bekennende moordenaar in beeld kwam.

De zelfbekennende moordenaar was Montenegrijn Branko Marianovic, die beweerde een halfbroer te zijn van de op 21 juli 1982, waarschijnlijk in opdracht  van Bruinsma, geliquideerde Alexander Marianovic. Bloedwraak was zijn motief, zei hij. Het gespek werd in Belgrado opgenomen. 

‘Nog meer feiten die erop wijzen dat Hoogland ten onrechte is veroordeeld,’ zo klonk het uit de mond van presentator Pieter Storms. 

In de uitzending ontkent Hoogland vanuit de gevangenis de moord te heben gepleegd. De SBS-uitzending kreeg geen gevolgen. In 2004 is Hoogland tijdens een verlof uit de gevangenis vermoord. 

{youtube}rwY29piwmS0{/youtube}