Wasserette : 2,5 jaar celstraf

De rechtbank Amsterdam heeft donderdag vijf personen van Pakistaanse afkomst veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie die witwaste en het zonder vergunning fungeren als wisselkantoor ten doel had. De vijf opereerden vanuit een wasserette in de Javastraat in Amsterdam. Twee van hen worden ook veroordeeld voor het witwassen van bedragen tot in totaal bijna € 1,5 miljoen, ze krijgen 2,5 en 1,5 jaar cel.

 

Bij twee anderen blijft de gevangenisstraf beperkt tot de ruim vijf maanden die zij in voorarrest hebben doorgebracht. De vijfde verdachte krijgt naast de twee maanden die hij in voorarrest heeft gezeten, een taakstraf van 180 uur. Hun rollen waren aanzienlijk beperkter.

De rechtbank verwierp het verweer van de verdediging dat het bij de geldtransacties uitsluitend ging om onschuldige overboekingen door middel van het zogenaamde hawalabankieren. Hawalabankieren wordt veel gebruikt in Pakistaanse gemeenschappen. Daarmee worden met omzeiling van de officiële banken geldbedragen tussen familieleden en vrienden overgemaakt van Europa naar Pakistan en omgekeerd.

Bij de wasserette in de Javastraat ging het steeds om grote bedragen (soms enkele tonnen), werden codetaal en zogenaamde tokennummers gebruikt, fungeerden Europeanen vaak als klanten en werd met een soort schaduwboekhouding gewerkt. In enkele gevallen onderschepte de politie grote geldbedragen die met drugstransacties verband hielden.

Al deze omstandigheden leidden tot de conclusie dat het om geld van criminele herkomst en dus om witwassen ging. De rechtbank verwijt de verdachten met name dat zij met hun activiteiten de drugshandel faciliteerden.

Eerder deze week veroordeelde de rechtbank vijf andere verdachten tot celstraffen voor deelname aan een vergelijkbare criminele organisatie die vanuit een belwinkel in dezelfde Javastraat in Amsterdam opereerde.

Witwassers 2 miljoen aangehouden