Wat gebeurt met Holleeder?

Ondertussen zit Willem Holleeder in de bajes. Hoe is het met hem dachten ze bij Panorama. In de papieren versie deze week een update. Zoals we allen weten is zijn gezondheid fragiel door hartproblemen. Maar wat zou justitie met hem in de zin hebben? In principe is hij in januari van 2012 klaar met tweederde van zijn straf, voor de afpersingen. Zou hij er zomaar uit kunnen wandelen. Misschien mag hij zit jaar al in half open kamp en gaat hij papiertjes rapen in het plantsoen. Maar het zou ook kunnen dat hem alsnog één of meer liquidaties ten laste worden gelegd.

Het Bureau Ontnemingswetgeving vordert van De Neus maar liefst 17.957.932,47 euro. Indien hij dat niet opkucht dan zal hij daarover moeten gaan zitten. Pkant is in dat verband dat deze slordige 17 miljoen afkomstig is van de gedachte dat Holleeder via Jan-Dirk Paarlberg dit bedrag heeft weggesluisd. Paarlberg is voor die afpersing en witwassen veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Zijn zaak komt dit jaar in hoger beroep bij het gerechtshof.

Wat Panorama niet schrijft is dat dit geld is nooit bij Holleeder is terechtgekomen maar in verschillende onderdelen van het concern van Paarlberg. Dus wat als het gerechtshof zou oordelen dat dit geld geen afpersingsgeld is? En als het wel geld uit afpersing zou blijken bij het hof, dan zou het Openbaar Ministerie deze miljoenen ook van Paarlberg kunnen plukken.

Een andere vraag die Holleeder ongetwijfeld bezighoudt is of hij nog zal worden vervolgd voor enige liquidatie. Er zijn wat aanwijzingen, maar niet erg duidelijk bewijs, dat Holleeder ook achter bepaalde moorden zat. Zo beschuldigt getuige Q5 hem ervan in deze samen te werken met Dino Soerel. Veel is dat niet, maar wie weet wat justitie nog achter de hand heeft.

Panorama belooft in de inleiding boven het stuk informatie over wie nog bij hem op bezoek komen. Die belofte blijft echter oningelost. De vraag welke vrienden De Neus buiten nog heeft – nog levende en niet gedetineerde vrienden welteverstaan – daar komt Panorama niet uit.

En wat moet een gesjeesde afperser met gezondheidsperikelen buiten nog doen? Heeft-ie nog ergens een pot geld begraven?

Er staat niets op zijn naam. Zelfs zijn scooter niet, weet Panorama.