Wat moest de Lange in Libanon?

‘Dat Mink Kok gisteren uitgerekend in Libanon is gearresteerd op verdenking van handel in cocaïne is geen totale verrassing. De veroordeelde drugs- en wapenhandelaar kwam al jaren graag in het land. Hij is getrouwd met de dochter van een rijke Libanese zakenman, bezocht er eerder wietplantages en bemiddelde naar verluid zelfs ooit bij de ontvoering van een Britse aartsbischop.’ Dat schrijft Vrij Nederland.

‘Af en toe verscheen Mink ‘de Lange’ Kok de afgelopen jaren in Nederland. Vaak geheel onverwacht. Nadat Kok z’n straf voor wapenhandel had uitgezeten en was vrijgesproken van de moord op Jaap van der Heiden (een oude zaak uit 1993 waarvoor Kok pas in 2006 werd vervolgd), leek het rustig te worden rond de Lange. Hij woont tegenwoordig in Marbella en is getrouwd met de dochter van een rijke Libanese zakenman. Maar nu is hij gearresteerd. Verdacht van de handel in cocaïne in het land waar z’n vrouw vandaan komt.

Libanon duikt vaker op in het verleden van Kok. Bij voorbeeld op 6 september 2004. Dan krijgt de toen gedetineerde wapenhandelaar bezoek in de gevangenis in Heerhugowaard. Het is z’n vriendin. De recherche luistert mee als de geliefden een lang gesprek voeren, waarin talloze namen uit de onderwereld voorbij komen. Mink geeft haar opdracht ene David te bellen.

Waar die zit? In Libanon. ‘Je moet David bellen en dan moet je tegen David zeggen dat ik heb gevraagd hoe het met hem gaat. En vraag hem ook waarom ik twee jaar niks meer van hem heb gehoord, ja?’ Wellicht gaat het om David U., alias Dave de Libanees, een maatje van Kok uit het Amsterdamse milieu.

Hij kende eerder al mensen uit de voormalige brandhaard Libanon. In 2005 vindt de recherche bij een doorzoeking van woning vakantiekiekjes van Kok. Het zijn herinneringen aan een trip die hij samen met z’n voormalige criminele zakenpartner Stanley ‘de Ouwe’ Hillis maakte. Het tweetal was afgereisd naar Libanon, waar ze in Beiroet op het Plein van de Martelaren poseerden.

Op een andere foto heeft Kok een ‘soort pijp’ op z’n schouders, waarschijnlijk een antitankwapen. In verhoren wil de verdachte wel wat kwijt over de snapshots: hij was met Hillis op bezoek geweest in het Midden-Oosten, onder meer om een hennepkwekerij van vrienden in Noord-Libanon te bezoeken. Maar, bezweert hij, dat was slechts een toeristisch uitstapje. Hun ware doel voor het reisje was volgens hem volstrekt legitiem: ‘Stanley had marmer en onyx nodig voor zijn bouwvakactiviteiten.’ (…)

Lees verder Vrij Nederland.