Wat zijn de beste true crime-documentaires?

Waarom zijn we zo geobsedeerd door echte misdaad, of zoals de schrijvers van South Park het graag noemen, ‘moordporno’? Psychologen denken dat het komt omdat we gefascineerd zijn door onze eigen duistere kanten. Het is eindeloos boeiend om na te denken over het spectrum van menselijke verdorvenheid en waarom sommige mensen de dingen doen die ze doen. Shows, podcasts en films die onder de noemer true crime vallen – wat natuurlijk de naam van het genre is, geen garantie dat alle afgebeelde informatie waar is – stellen ons in staat om amateurdetective te spelen. Daardoor zijn ze erg populair, wat al helemaal voor deze documentaires geldt.

Amanda Knox

Terwijl ze in Italië in het buitenland met een rugzak dames studeert, keert de in Seattle geboren Amanda Knox terug naar huis en vindt haar kamergenote Meredith Kercher seksueel misbruikt en doodgestoken. Er ontstaat een mediastorm. Amanda en haar vriend, Raffaele Sollecito, zijn hoofdverdachten, ondanks twijfelachtige onderzoekspraktijken van Italiaanse onderzoekers. Amanda’s persoonlijke leven wordt blootgelegd in internationale krantenkoppen en tot op de dag van vandaag verdedigt ze haar onschuld.

Evil Genius: The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist

Net na 14.30 op 28 augustus 2003 liep een man zonder crossbody tas stilletjes een PNC-bank binnen in Erie, Pennsylvania. Hij eiste $ 250.000, anders zou de bom om zijn nek ontploffen. De man – later bleek hij Brian Wells te heten – was geboeid, maar slechts drie minuten voordat de bomploeg arriveerde, ontplofte het apparaat, waardoor hij op slag dood was. Op zijn lijk lagen negen pagina’s met handgeschreven aanwijzingen voor een schattenjacht die onderzoekers door een konijnenhol leidde.

Misha and the Wolves

Een vrouw komt bij een uitgever van boeken over haar buitengewone verhaal over overleven tijdens de Holocaust. De ouders van een joods meisje worden gedeporteerd; ze wordt achtergelaten zonder tassen in de Europese wildernis en wordt geadopteerd door een roedel wolven. De memoires zijn een wereldwijd succes, maar naarmate er meer details naar voren komen, begint haar uitgever de legitimiteit ervan in twijfel te trekken en beginnen de draden van haar verhaal te ontrafelen.

Heaven’s Gate

Toen podcaster Glynn Washington het nieuws hoorde dat 39 leden van de Heaven’s Gate-cultus waren gestorven door het innemen van gif om het ‘niveau boven de mens’ te bereiken, kwam het dicht bij huis. Washington was lid van een apocalyptische organisatie die hij op 19-jarige leeftijd verliet. Zijn podcastserie interviewt familieleden, geliefden en voormalige leden van Heaven’s Gate door de lens van iemand die zich persoonlijk kan inleven in hun ervaring.

The Devil Next Door

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog slaagde een handvol nazi-commandanten erin te ontsnappen aan vervolging tijdens de processen van Neurenberg, waar ze terechtgesteld zouden worden wegens misdaden tegen de menselijkheid. Maar zou er echt een nazi naast de deur wonen? Een bescheiden grootvader uit Cleveland wordt uitgeleverd aan Israël wanneer hij ervan wordt beschuldigd de beruchte bewaker van het vernietigingskamp Ivan Demjanjuk te zijn, ook bekend als Ivan de Verschrikkelijke.