Veiligheid: Wat zit er in uw flesje?

Een nieuw hoogtepuntje in de strijd voor de veiligheid in de Verenigde Staten. Transportation Security Administration (TSA) is kennelijk nog niet tevreden met het verbod vloeistoffen mee te nemen in de terminal. Op het vliegveld van Colombus, Ohio werd passagiers gevraagd hun flesje drank te openen – die ze na de controle hadden gekocht – ter controle op ‘explosieve chemicaliën. Een passagier filmde één en ander.

 

Deze Danno02 plaatste het op YouTube waar hij ook vertelt wat er gebeurde. ‘Ik vroeg aan de TSA-agent wat ze deden. Ze zeiden dat ze controleerden op explosieve chemicaliën (terwijl wij ze aan het drinken waren) (…) Ik vroeg of ze ook mijn urine op explosieven wilden controleren. (…) De politiestaat in de VS is OUT OF CONTROL!’

De TSA zegt tegen Amerikaanse media dat het helemaal geen nieuw beleid betreft. Het is onderdeel van random screening techniques die al sinds 2007 bestaan.

Een blogger die bij de TSA werkt schrijft dat het om niet giftige teststrips gaat die niet in de vloeistof worden gedoopt. De controleurs vragen aan de passagiers om het dopje van het flesje te draaien en de strip boven de vloeistof te houden. Daarna wordt de strip in een testvloeistof gedoopt. Als er reden is voor nader onderzoek worden passagier en verdacht flesje meegenomen voor nadere controle.  

{youtube}oTZUZdJiI-Q{/youtube}