Wiki laat iedereen een wapen maken

Een 3D-printer is alles wat je nodig hebt om een werkend vuurwapen te maken, zo schreven we enkele weken geleden. Wapensmid Michael Guslick printte een AR-15, een halfautomatische mitrailleur waarmee hij .22 kaliber kogels afvuurde. Dit ontwerp wordt nu gebruikt voor Defense Distributed, een wiki-site waar kennis gedeeld kan worden over het ontwerp en thuisfabricage van geprinte wapens. Video na de break.

Guslick verbaasde de wereld met zijn zelfgemaakte mitrailleur die zo uit de 3D-printer kwam rollen. Hij vuurde 200 patronen af met zijn zelfgebouwde apparaat, dat hij kon downloaden van een gespecialiseerde website en was aan materiaalkosten niet meer dan 30 dollar kwijt.

Al meteen na de succesvolle test, publiceerde hij uitgebreide 3D tekeningen op internet waarmee hobbyisten zelf aan de slag kunnen. Die vormen nu de bases voor Defense Distributed, een open source project waar wapenliefhebbers alles te weten kunnen komen over het doe-het-zelf printen van pistolen en mitrailleurs.

De initiatiefnemers zijn ‘pro-gun’ lobbyisten die opkomen voor het Tweede Amendement in de Amerikaanse grondwet waarin geregeld is dat iedereen het recht op zelfverdediging heeft. Ze zeggen dat de massale schietpartij tijdens de Batman-première voorkomen had kunnen worden als alle bezoekers een wapen bij zich hadden gehad. Die claim is, net als de Wiki nu al behoorlijk omstreden.

{youtube}AQ6Q3BfbVBU{/youtube}