Websites Politie en OM aangevallen

De websites van de politie en het OM zijn doelwit van een Denial Of Service aanval geworden, waardoor ze slecht bereikbaar zijn. Nederlandse hackers die sympathiseren met Wikileaks zijn naar eigen zeggen verantwoordelijk. Aanleiding is de arrestatie gisteren van een 16-jarige scholier die een sleutelrol zou spelen in de cyberaanvallen op Mastercard en Visa.

De website van de politie toont momenteel een service mededeling: “Door een fout op server kunnen geen gegevens worden getoond. De fout wordt z.s.m. hersteld. Excuses voor het ongemak.”. Oorzaak is een zgn. DDOS Attack, een ‘distributed denial of service’. Hierbij wordt door hackers een extreem hoog aantal keer een website benaderd in korte tijd. De databases en scripts die op de webserver draaien, kunnen het aantal verzoeken niet verwerken en daardoor gaat de site plat. 

De hele week al worden websites aangevallen van organisaties die in de ogen van hackers een negatieve rol hebben gespeeld in de Wikileaks zaak. Mastercard, Visa en Paypal werden plat gelegd omdat ze financiele donaties aan Wikileaks weigerden nog langer te verwerken. Amazon kwam onder vuur omdat ze het hosting-contract van Wikileaks beeindigden. 

Gisteren werd een 16-jarige Nederlander gearresteerd door de Nationale Recherche, omdat hij als moderator van een chat-kanaal de aanvallen zou coordineren. Dat was voor andere Nederlandse hackers weer het sein om de sites van politie en justitie aan te vallen.

De jongen (nickname JeroenZ0r) is gisteren in verzekering gesteld en verhoord door rechercheurs van het Team High Tech Crime. Hij heeft een bekentenis afgelegd over de aanvallen op MasterCard en Visa. De jongen maakt vermoedelijk deel uit van een grotere groep hackers, waarnaar het onderzoek wordt voortgezet. Hij wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

jeroenz0rjeroenz)r)