Weduwe Miranovic wil vervolging Holleeder

De weduwe van Srdjan Miranovic wil dat de politie de rol van Willem Holleeder bij moord op haar man opnieuw gaat onderzoeken. Srdjan “Sergio” Miranovic (41) werd op 12 januari 2006 in Montenegro doorzeefd met kogels terwijl hij in de auto zat. Hij belde op dat moment met zijn 11-jarig zoontje in Nederland.

Plank

Weduwe Ingrid de Bruijn zegt tegen De Telegraaf het niet te kunnen verkroppen dat Holleeders rol bij andere onderwereldliquidaties nu minutieus wordt nageplozen, terwijl het dossier over zijn mogelijke bemoeienis bij de moord op haar partner bij de recherche op de plank is beland. Middels een advocaat probeert ze inzicht te krijgen in de stand van het onderzoek.

Joca

De Bruijn is ook de weduwe van oud-rechercheur Martin Hoogland. Miranovic (foto rechts), Hoogland (vermoord in 2004) en de in 2003  vermoorde Mirko Vukmirovic (Spanje) en Alexander Bulatovic (PC Hooftstraat, Amsterdam) behoorden tot het netwerk van Sreten “Joca” (spreek uit Jotsa) Jocic, die momenteel een straf uitzit in Servië. Een groep Nederlandse criminelen onder wie Stanley Hillis en Holleeder leefde op gespannen voet met Jocic.

Opdrachtgever

De recherche probeerde na de dood van Miranovic te bewijzen dat Holleeder een opdrachtgever was en dat onder meer Maruf “Paja” M. en Luka Bojovic (foto links) de zaak hadden laten uitvoeren. Holleeder is op 6 februari 2008 in zijn cel gearresteerd vanwege de moord op Miranovic. Hij is volgens het Openbaar Ministerie nog wel verdachte, maar de zaak is niet tot een dagvaarding bij de rechtbank gekomen.

Teeven

Milos P. (alias Bato of Bilder) werd voor de moord op Miranovic vrijgesproken. Toenmalig officier van justitie Fred Teeven heeft het onderzoek naar de moord enige tijd geleid. Teeven reisde in zijn eentje naar Belgrado en kwam daar in contact met een Servische kroongetuige die over de moord kon verklaren. Het gerechtshof achtte deze kroongetuige later echter niet betrouwbaar. Luka Bojovic is inmiddels ook geen verdachte meer in de zaak-Miranovic. Overigens zijn er ook scenario’s die de moord op Miranovic in een geheel andere achtergrond plaatsen. Hij zou zijn vermoord door rivaliserende Joegoslavische criminelen.