Weer 14 jaar voor moord snackbarhouder

Het gerechtshof Amsterdam heeft maandag in hoger beroep een 38-jarige man van Chinese komaf tot 14 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens doodslag op snackbarhouder Shu Yung Lam uit Amsterdam-Noord. De verdachte had hoger beroep ingesteld tegen het vonnis van 14 jaar van de rechtbank Amsterdam.

Doodsoorzaak

Lam had een snackbar in Amsterdam-Noord. Zijn lichaam is in juli 2010, in stukken gehakt, vlakbij de snackbar gevonden in een ondergrondse vuilcontainer. In de snackbar en de woning van het slachtoffer zijn veel bloedsporen aangetroffen. Er is nooit een exacte doodsoorzaak vastgesteld. Ook is niet duidelijk is geworden wat zich precies in de woning van het slachtoffer heeft afgespeeld en hoe hij precies om het leven is gekomen. De verdachte heeft steeds ontkend schuldig te zijn. 

Bewijs doodslag

Het slachtoffer is in de late avond van 15 juli 2010 door iemand gebeld. Hij heeft deze persoon even later binnengelaten. Het hof heeft op grond van technisch onderzoek van telefoonverkeer en getuigenverklaringen aangenomen dat de verdachte die bewuste persoon is geweest.

Signalement

In de vroege ochtend van 16 juli 2010 is door getuigen een Chinese of Aziatische man gezien, eerst bij de snackbar en even later bij de afvalcontainer. De verdachte voldeed aan het signalement van deze man. Ook heeft de verdachte, enkele dagen later, een telefoon van het slachtoffer aan een kennis van hem gegeven. De verdachte heeft het vele bewijs tegen hem niet kunnen verklaren, vindt het gerechtshof. Het hof vindt verder de doodslag bijzonder gruwelijk van karakter en tekent aan dat er kil en berekenend handelen voor nodig moet zijn geweest.