Weer 18 jaar moord Gert Nijkamp

Het gerechtshof in Arnhem heeft twee verdachten veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor de moord op de 47-jarige Gert Nijkamp in juni 2007 in Apeldoorn. Een derde verdachte kreeg 16 jaar celstraf opgelegd. De drie worden door het hof gezien als medeplegers. Nijkamp werd voor een basisschool in Apeldoorn doodgeschoten.

De straffen vallen iets lager uit dan opgelegd door de rechtbank in Zutphen in 2010. In hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie onder meer een hogere straf, 24 jaar, voor initiatiefnemer G. Uiteindelijk kreeg G. samen met de schutter M. een straf van 18 jaar.

U., die volgens het hof een iets geringere rol vervulde, is veroordeeld tot 16 jaar cel.

In hoger beroep heeft de verdediging zich op het standpunt gesteld dat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk is in verband met onregelmatigheden in het onderzoek. Deze hadden betrekking op de overgang van het ene onderzoeksteam naar het andere, de zwaarte en de uitvoering van de ingezette dwangmiddelen en het onvoldoende onderzoeken van alternatieve scenario’s. Het hof heeft deze formele verweren verworpen.

Bij het bepalen van de straf heeft het hof naast de ernst van het feit in aanmerking genomen dat de moord is gepleegd op klaarlichte dag voor een basisschool. Verschillende ouders, die hun kinderen wegbrachten, waren daardoor getuige van de moord.

De Apeldoornse ondernemer Gert Nijkamp werd doodgeschoten voor de basisschool van zijn zoontje. M. loste vanaf een scooter de fatale schoten. Hij deed dat in opdracht van G. Voor de huurmoord zou M. een bedrag van 10.000 euro krijgen.