Weer 5 jaar geëist in zaak Facebookmoord

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft maandag weer vijf jaar geëist tegen een verdachte in de Facebook-moordzaak. De 18-jarige Wesley C., hij was ten tijde van de moord 17 jaar, moest zich voor de rechtbank verantwoorden omdat hij opdracht gegeven zou hebben voor de moord op de 15-jarige Joyce ‘Winsie’ Hau uit Arnhem. Zij werd op 14 januari 2012 in haar woning doodgestoken door Jinhua K. (15), die daarvoor een jaar jeugddetentie en tbs heeft gekregen.

 

Winsie kreeg via Facebook ruzie met haar vriendin Polly (16) die daar vervolgens over sprak met haar vriend Wesley (18). Via via werd toen Jinhua K. ingeschakeld om Winsie te vermoorden.

K. ging op 14 januari vanuit zijn woonplaats Capelle aan den IJssel naar Arnhem en stak Winsie neer in de hal van haar ouderlijk huis en hij verwondde ook haar vader. Het meisje overleed op 19 januari in het ziekenhuis.

Het OM acht bewezen dat Wesley samen met de inmiddels 16-jarige Polly de moord heeft uitgelokt. Net als in de zaak tegen Polly heeft het OM een straf geëist volgens het volwassenenstrafrecht. Volgens de wet is dat toegestaan. 

De officier van justitie noemde de daad ‘koelbloedig, oninvoelbaar, niet nadenkend, zeer egocentrisch, kil en berekenend.’ ‘Een ruzie ‘oplossen’ door een moordplan te beramen en dit plan ook daadwerkelijk laten uitvoeren is een scenario dat onvoorstelbaar en bizar lijkt te zijn, wat zeker niet lijkt te passen bij tieners, bij kinderen van 16 en 17 jaar oud.’

Lees ook:

Facebookmoord: cel en jeugd-tbs

Zaak ‘facebookmoord’ aangehouden

‘Facebook-moord’ in openbaarheid