Weer aanhouding in liquidatie Başakçi

Voor de liquidatie van Ergin Başakçi in Rotterdam is vrijdagavond in Amsterdam een tweede verdachte aangehouden. Het gaat om een 25-jarige Amsterdammer.

In beeld

De verdachte kwam in beeld, nadat er vorige week al een eerste verdachte was aangehouden in de hoofdstad. Toen werd bekend dat een spoor in de zaak naar mogelijke daders in Amsterdam en Diemen leidde. In Zeeburg werd ook een uitgebrande vluchtauto gevonden van de moord op de 42-jarige Başakçi.

Na de eerste aanhouding was de politie gericht op zoek naar een tweede verdachte. Zijn gegevens werden binnen de politie verspreid om hem op te sporen. Agenten van Basisteam Oost-Zeeburg herkenden de gezochte man toen hij in de auto zat met zijn vriendin, meldt de politie dit weekeinde. Zij hielden de 25-jarige Amsterdammer aan en doorzochten direct na de aanhouding twee woningen in Amsterdam-Oost.

Vluchtauto’s

De liquidatie van de man uit Hellevoetsluis vond op 28 augustus van het vorig jaar plaats op het terras van een café op het Rotterdamse Noordereiland. Hulpverleners probeerden de man nog tevergeefs te reanimeren. Na de schietpartij gingen de daders ervandoor in twee vluchtauto’s.

Gouden tip

De doorbraak kwam, toen de politie in één van de twee auto’s een dna-spoor vond. De auto’s bleken op de bewuste avond in Amsterdam, Delft en Diemen te zijn geweest. Dat maakte de politie op uit contact tussen de verdachten via pgp-telefoons. Bij de liquidatie reden de daders eerst in een witte Polo met zwart zonnedak om daarna verder te vluchten in een donkergrijze Kia Rio.

Onderzoek naar het rijgedrag van deze auto’s deed het vermoeden rijzen dat er door de daders een derde auto is gebruikt, een blauwe Volkswagen. Bij de eerste aanhouding is een blauwe Volkswagen Polo in beslag genomen. Onderzoek aan de blauwe Polo moet meer duidelijkheid geven of ook deze auto inderdaad door de daders is gebruikt.

Voor de gouden tip in deze zaak heeft de politie nog steeds 20.000 euro over.

Lees hier meer:

Aanhouding in Amsterdam voor Rotterdamse liquidatie

Spoor Rotterdamse moord leidt naar Amsterdam