Bekentenis in moordzaak Marum (UPDATE)

De politie heeft vorige week dinsdag opnieuw twee verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Jan Elzinga in het Groningse Marum. Volgens DVHN gaat het om de 33-jarige vriendin van Elzinga en haar 30-jarige broer uit Twijzel. De rechter commissaris heeft vrijdag besloten dat ze nog voor zeker veertien dagen in hechtenis blijven. Jan Elzinga is op dinsdag 10 juli van dit jaar bij een zwembad in Marum doodgeschoten. De schutter heeft een bekentenis afgelegd in deze zaak. 

 

In de Marumse moordzaak zaten al drie verdachten vast. Na langdurig onderzoek door de politie zijn daar dus twee verdachten aan toegevoegd. Wat precies het aandeel van alle verdachten is in deze zaak, is niet duidelijk. Tijdens een pro-forma zitting, die maandag gepland stond, is wel duidelijk geworden dat de schutter een bekentenis heeft afgelegd. 

Volgens Dagblad van het Noorden is de aangehouden vrouw Monique H., de vriendin van Jan Elzinga. Zij zou de opdrachtgever zijn van de moord. De 30-jarige man uit Twijzel zou de broer van Monique H. zijn.

Monique H. heeft voor de moord op Elzinga al met de politie gesproken over het ‘vreemde’ gedrag van hem. Vervolgens is ze niet meer komen opdagen bij andere afspraken met de politie.      

Eerder werd er op aanwijzen van een van de verdachten al het vermoedelijke moordwapen gevonden. De drie verdachten die al vastzaten in deze zaak zijn twee mannen uit Zwolle (35 en 41) en een 44-jarige man uit Eiburg. 

De 44-jarige verdachte zou Willem P. zijn. Volgens misdaadjournalist Mick van Wely een man die al jaren in de wiethandel zit. Mick van Wely sprak na de moord op Jan Elzinga een paar keer met Monique H. Tijdens latere telefoongesprekken vertelde Monique altijd dat ze baalde van de politie. ‘Ze weten van alles, maar vertellen niets’, zei ze dan. Monique voelde zich ook bespied. ‘Ik word constant in de gaten gehouden’, zei ze geïrriteerd. 

Lees hier alles over de moord op Jan Elzinga.