Weer coke voor Rotterdam gepakt in Brazilië

Zaterdag is er in de Braziliaanse haven Santos opnieuw een zending cocaïne met bestemming Rotterdam onderschept. De drugs waren verstopt in en koelcontainer met een lading zoete aardappelen. Er zijn geen arrestaties verricht.

Tenminste 460 kilo cocaïne was verpakt in zwarte sporttassen. Volgens Braziliaanse media is er ook nu weer sprake van de zogenoemde rip on/rip off-methode waarbij drugs buiten medeweten van de eigenaar in een container worden verstopt.

Afgelopen week werd er in dezelfde haven 332 kilo coke gevonden in een partij bevroren vlees, ook al bedoeld voor Rotterdam.

In Santos werden dit jaar al regelmatig zendingen met coke gepakt die bestemd waren voor Nederland en België. Vaak ging het om hoeveelheden van iets meer dan 300 kilo. Tussen januari en mei van dit jaar heeft de douane van de haven van Santos 10,1 ton cocaïne in beslag genomen, bijna het dubbele van de 5,4 ton die in dezelfde periode van 2018 in beslag werd genomen.

De hoeveelheid drugs die in de haven van Santos in beslag is genomen, is de afgelopen jaren toegenomen, van 11,5 ton in 2017 tot 23,1 ton in 2018.