Weer een topman van Colombiaans kartel dood

In Colombia is vorige week opnieuw een topman van Los Urabeños’ uitgeschakeld. Manuel Arístides Meza Páez, alias “El Indio”. Hij werd doodgeschoten in Montelíbano, in landelijk gebied in het noordelijke departement Córdoba. De leider van het netwerk: Dairo Antonio Úsuga, (“Otoniel”) is nog voortvluchtig.

Financiële topman

De operatie was een gecombineerde actie van militairen en politie. Volgens een verklaring van de politie was de operatie vorige week de zesde poging om El Indio op te pakken. Meza Páez werd gezien als de financiële topman van de Urabeños, die ook fungeerde als liasion met Mexicaanse en Midden-Amerikaanse drugsorganisaties. Volgens de politie had El Indio ongeveer 200 gewapende mannen onder zijn bevel.

De politie ziet hem als één van de belangrijkste actoren in de smokkel van cocaïne van de “Clan del Golfo” naar Europa en de Verenigde Staten.

Gavilán

De afgelopen zeven maanden zijn twee andere kopstukken van de Urabeños uitgeschakeld: Roberto Vargas Gutiérrez, alias “Gavilán“, en Luis Orlando Padierna, alias “Inglaterra”. Ook werden in Colombia in maart, november en oktober grote cokevangsten gedaan en logistieke centra van het netwerk uitgeschakeld.

Otoniël wordt internationaal gezocht in een onderzoek van de openbaar aanklager in Brooklyn, New York.