Weer forse strafeis in moordzaak Strijker (UPDATE)

Ook in hoger beroep hebben twee verdachten een forse strafeis te horen gekregen voor de moord op wiethandelaar Folly Strijker in Enschede in 2010. De 55-jarige Ineke S. (partner van het slachtoffer) en de 52-jarige Johan van den D. moeten volgens de Advocaat-Generaal (AG) ruim 14 jaar de cel in. Beiden werden eerder door de rechtbank in Almelo vrijgesproken.

Door @Michael de Hoogh

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hadden beide verdachten een motief om van Folly Strijker af te komen, zo bleek woensdag tijdens de behandeling voor het hof in Arnhem.

Doodgeschoten

Folly Strijker (66) werd op 10 september 2010 in zijn woning in Enschede doodgeschoten. Zijn vrouw Ineke S. was naar eigen zeggen op dat moment boven. Volgens het OM was ook Johan van den D. toen in de woning. Wie er heeft geschoten, is niet belangrijk volgens het OM. De AG eiste tegen S. een celstraf van 14 jaar en zes maanden en tegen Van den D. een celstraf van 14 jaar en acht maanden.

Crimineel

Het slachtoffer, Folly Strijker, was voor zijn dood zeker niet van onbesproken gedrag. Hij was al eens veroordeeld voor doodslag omdat hij een vrouw had doodgeschoten en was zelf ook al eens slachtoffer van een schietpartij. Samen met verdachte Johan van den D. was Strijker actief in de wiethandel.

Kruitsporen

Van den D., die zich meermalen op zijn zwijgrecht beriep omdat hij zich dingen maar vaag kon herinneren uit 2010, had volgens het OM en verschillende getuigen schulden bij het slachtoffer. Daar zou een mogelijk motief liggen. Ook waren er kruitsporen bij hem op onder meer kleding en schoenen gevonden die afkomstig waren uit een 'schietproces'. Diezelfde sporen zaten ook bij verdachte S. op kleding, maar ook aan de handen. In eerste aanleg heeft een deskundige van het NFI in de rechtbank in Almelo uitgelegd hoe die sporen makkelijk verspreid kunnen worden.

Dappere poging

Diezelfde rechtbank sprak beide verdachten ook vrij in oktober 2011. In hoger beroep kwam het OM niet sterk uit de bus. 'Het was vandaag een dappere poging van de AG, maar het is helaas niet geluk', zei advocaat Yannick Quint van advocatenkantoor Kuijpers&Nillesen, die verdachte S. bijstaat. Er bestaat veel twijfel over het precieze tijdstip van overlijden. Vaststaat dat Strijker op 10 september 2010 tussen 16.49 uur en 17.54 uur moet zijn doodgeschoten. De verdachten hebben volgens het OM 'een gat' in hun verklaringen rond die tijd, maar hard bewijs kwam woensdag niet op tafel.

Ineke S., die volgens het OM een slaafs en volgzaam leven leidde met Folly Strijker en daarom haar man ook liever kwijt dan rijk zou willen zijn, zei op de zitting: 'Ik vind het onvoorstelbaar dat ik hier zit. Ik zou het mijn kinderen nooit aandoen om hun vader weg te nemen.'

Over twee weken, op 27 november, doet het gerechtshof in Arnhem uitspraak.