Weer gepakte Satudarah-leider betaalde contant

Satudarah-leider Michel B. is zaterdagavond opnieuw aangehouden in Oostenrijk. Dit is gebeurd op verzoek van de Nederlandse justitie. B. verbleef de afgelopen weken onder een valse naam in een hotel in het wintersportoord Gerlos.

Borgtocht

Het Openbaar Ministerie meldde zaterdagavond dat de 52-jarige B. opnieuw is aangehouden door de Oostenrijkse justitie. Dat is ruim een week nadat hij eerder door de politie in Tirol werd gearresteerd, op aangeven van de Nederlandse autoriteiten. Michel B. stond op de Nationale Opsporingslijst, op verdenking van het leidinggeven aan een criminele organisatie.

Een Oostenrijkse rechter besloot na de eerste aanhouding dat de leider van de motorclub op borgtocht vrij mocht komen. Voorwaarde was dat hij zich in Oostenrijk beschikbaar moet houden voor justitie, tot over een mogelijke uitlevering zal worden beslist.

Vijf nullen

Op aandringen van het OM in Nederland werd tegen B. een tweede aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Na de vrijlating op borgtocht wees de Nederlandse justitie de Oostenrijkers op het vluchtgevaar van B. Volgens de Oostenrijkse krant Tiroler Zeitung is onduidelijk of B. daarna weer is ondergedoken, en of hij zijn borgsom nu kwijt. Het zou volgens de krant om een bedrag met vijf nullen gaan. Zaterdagavond werd B. in elk geval opnieuw aangehouden.

Valse naam

In de krant vertelde de eigenaar van het luxe hotel in Gerlos waar B. eerder werd gearresteerd over hem. ‘Hij was met zijn familie ongeveer tien dagen bij ons in het hotel en had bij ons voor een periode van drie weken een appartement gehuurd.’ De hotelier geeft aan dat B. een onopvallende, maar zeker geen vervelende gast was: ‘Hij was voor ons een onbeschreven blad. Hij had onder een valse naam geboekt.’

Geld scheen in Oostenrijk voor het Satudarah-kopstuk geen rol te spelen. Volgens de hoteleigenaar betaalde B. vooral met contant geld. ‘Hij is ons niets meer schuldig’, verklaart de man, die ook lid is van de gemeenteraad in zijn stad. Hij verbaasde zich er overigens over dat B. uitgerekend in Gerlos onderdook: ‘Dat was niet zo bijster slim, omdat er veel Nederlanders in ons dorp op wintersport komen.’

Herkend

De Tiroler Zeitung is er niet zeker van hoe B. ontdekt is in Gerlos: ‘Het zou een landgenoot kunnen zijn geweest die hem herkende, maar ook een rechercheur van de Nederlandse politie die hem is gaan opsporen.’ Volgens Nederlandse media was het een vakantieganger die B. herkende, en de politie in Nederland hierover inseinde.