Weer hoge straffen in hoger beroep martelcontainers

Weer hoge straffen in hoger beroep martelcontainers

In de zaak van de martelcontainers heeft het gerechtshof in Amsterdam woensdag hoge celstraffen tot zeven jaar opgelegd, net als de rechtbank eerder deed. Hiervan deed Omroep Brabant woensdag verslag.

Beeld: de tandartsstoel in de martelcontainer in Wouwse Plantage

Passende straffen

De rechtbank legde eerder gevangenisstraffen tot negen jaar op aan de verdachten, met leeftijden van 36 tot 70 jaar. Het hof noemt hoge straffen nu ook passend, omdat er sprake was van een professionele organisatie: ‘De voorbereidingshandelingen waren in een zeer vergevorderd stadium en er werd actief gezocht naar beoogde slachtoffers. Weerzinwekkend is dat de verdachten serieus overwogen ook vrouwen en kinderen te ontvoeren om zo hun slachtoffers te kunnen treffen’, stelt het hof in de uitspraak.

Containers

De politie vond in 2020 een cellencomplex van zes zeecontainers; een zevende container was ingericht als martelkamer, met een tandartsstoel waarop slachtoffers konden worden vastgebonden. In het complex werden martelgereedschappen gevonden.

Rekening houden

Hoofdverdachte in de zaak is de 52-jarige Roger P., alias Piet Costa. Aan hem is 33 maanden gevangenisstraf opgelegd, zoals ook de rechtbank deed. Het hof moest in zijn zaak rekening houden met de vijftien jaar cel die hij eerder in een grote drugszaak kreeg opgelegd.