Opnieuw incident in overbevolkte Antwerpse gevangenis | Brugse gevangenisdirecteur verdacht van drugshandel

Opnieuw incident in overbevolkte Antwerpse gevangenis | Brugse gevangenisdirecteur verdacht van drugshandel

Een gedetineerde heeft in de gevangenis van Antwerpen een cipier aangevallen met een mes. Zij raakte daarbij niet gewond. Het incident voedt de discussie over de overbevolking in de Belgische gevangenissen. Dit schrijft de Gazet van Antwerpen.

Aangevallen

Een gedetineerde in de gevangenis van Antwerpen blijkt afgelopen zondag met een broodmes een vrouwelijke cipier te hebben aangevallen. Dat gebeurde tijdens het geven van koffie aan de gevangenen. Bij het openen van de cel kwam de man dreigend met het mes op haar af.

Isolatie

De cipier kon het mes ontwijken. Een andere gedetineerde, die haar hielp met de koffie uitdelen, haalde het mes uit de handen van de man. Die ging daarna rustig op zijn bed zitten en werd vervolgens in isolatie geplaatst. De man bleek te zijn veroordeeld voor dezelfde vergrijpen en lijdt aan een psychische stoornis. Het gevangeniswezen in België bevestigt dat het incident plaatsvond.

Overbevolking

Het incident gebeurde, nadat donderdag cipiersvakbonden nog een stakingsactie voor de ingang van de Antwerpse gevangenis hielden, om het toenemende geweld en de overbevolking aan te kaarten. Er is ook onderbezetting bij de bewaking en begeleidend personeel. Veel van de gevangenen zouden in een meer gesloten inrichting moeten zitten.

In maart werd een gevangene in de Antwerpse gevangenis gefolterd door medegedetineerden, waarbij het gebrek aan toezicht een rol speelde.

Dealende gevangenisdirecteur

Er was nog meer nieuws uit de Belgische gevangenissen. Maandag werd ook de adjunct-directeur van de gevangenis in Brugge opgepakt, op verdenking van drugssmokkel. Die informatie kwam naar voren in een lopend drugsonderzoek, schrijft de Gazet. Hij werd aangehouden door een onderzoeksrechter die was vergezeld van twaalf agenten. Na verhoor heeft de man een nacht in de cel doorgebracht. Zijn advocaat laat weten dat hij inmiddels vrij is, onder voorwaarden.