Weer kilo’s coke onderschept door marine

De Nederlandse marine heeft zaterdag 2.000 kilo cocaïne onderschept in het Caribisch gebied. Vijf verdachten zijn aangehouden. Marineschip Zr. Ms. Groningen was dit jaar al vaker succesvol.

Het verdachte vaartuig werd gespot door een Amerikaans patrouillevliegtuig. Daarop zette de Groningen koers richting de vissersboot en doorzocht het Amerikaanse boardingteam, dat aan boord is van het Nederlandse marineschip, het vissersbootje. Na tien uur zoeken werd in een verborgen compartiment de twee ton coke gevonden. De contrabande en de vijf opvarenden zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. De vissersboot maakte tijdens het doorzoeken water en is uiteindelijk gezonken.

Eerdere drugsvangsten

Begin deze maand verstoorde het patrouilleschip Groningen een drugstransport. Daarbij verdween 300 kilo cocaïne naar de zeebodem. In augustus onderschepte de Groningen 125 kilo harddrugs en in juli 128 kilo. In juni was de buit 400 kilo.

De laatste keer dat een marineschip meer dan 1.000 kilo cocaïne tegenhield, was in 2013. Toen stopte Zr. Ms. Amsterdam een bootje met 4 opvarenden dat richting de Dominicaanse Republiek en Haïti voer met 1.450 kilo cocaïne aan boord.

Stationsschip

Zr. Ms. Groningen vaart momenteel als stationsschip in het Caribisch Gebied. Naast maritieme presentie, bestaat de belangrijkste taak van het stationsschip uit het uitvoeren van counterdrugsoperaties voor zowel de Koninklijke Marine als voor de Kustwacht Caribisch Gebied. Voor counterdrugsoperaties buiten de territoriale wateren heeft de Groningen een zogenoemd Law Enforcement Detachement van de Amerikaanse kustwacht aan boord. Dit team voert de boardings uit.