Stevige straffen voor overval

Opnieuw zijn in een overvalzaak lange gevangenisstraffen opgelegd. De rechtbank in Den Haag veroordeelde woensdag twee mannen voor hun aandeel in een gewapende overval in het centrum van Leiden. Eén verdachte kreeg twaalf jaar, de andere acht jaar. Op 11 januari 2012 hebben drie mannen de juwelierszaak Has Gold in de Haarlemmerstraat, in het centrum van Leiden, overvallen. Een video legde dat vast.

Tegen de Amsterdamse verdachten, de 22-jarige Issam E.  en Haci Y., was twaalf jaar geëist. De derde verdachte van deze overval is één van de meest gezochte mensen in Nederland, de 20-jarige Amsterdammer Rida Bennajem (foto). 

Bij de overval is een groot aantal sieraden en horloges meegenomen. Tijdens de vlucht hebben de mannen meerdere in de winkelstraat aanwezige mensen bedreigd. Ook is er gericht op de juwelier en politie geschoten.

De rechtbank baseert zijn oordeel mede op een overvloed aan forensisch materiaal, waaronder het dna dat is aangetroffen op een groot aantal goederen: de klauwhamer in de juwelierszaak, de scooter, kledingstukken en bloedsporen.

De verdachte die twaalf jaar kreeg is in het verleden al vaak veroordeeld, onder meer voor diefstal en beroving met geweld. De rechtbank rekent hem die onverbeterlijkheid aan. Aan de diverse slachtoffers moeten de veroordeelden schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 9000 euro.

Deze week eiste het Openbaar Ministerie in Assen zestien jaar cel voor meerdere overvallen. Een man die een juwelier in Nijmegen overviel – die daarbij invalide raakte – kreeg onlangs 5,5 jaar cel van de Arnhemse rechtbank.

{youtube}fx4yK6aq7uo{/youtube}