Weer strafeis voor lekken naar Telegraaf

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag in hoger beroep weer een straf geëist tegen twee oud-medewerkers van de AIVD voor het lekken van staatsgeheime stukken aan De Telegraaf. De vrouw en de man hebben een relatie met elkaar en de vrouwelijke verdachte werkte op dat moment bij de AIVD. Tegen hen werden celstraffen tot 3 jaar geëist.

Ze worden ervan verdacht staatsgeheime informatie te hebben gelekt aan een journaliste van dagblad De Telegraaf. In de visie van het OM wisten beide verdachten dat zij met een journalist van De Telegraaf te maken hadden en wisten zij dat de staatgeheime informatie die zij haar doorspeelden, zou worden gepubliceerd.

Tegen de vrouw is een straf geëist van 3 jaar cel waarvan 15 maanden voorwaardelijk en tegen de man eiste de advocaat generaal in hoger beroep een straf van 2 jaar waarvan 11 maanden voorwaardelijk.

Na de eerste publicatie in de bekende ochtendkrant werd de telefoon van de journaliste afgeluisterd. Mede op basis van de inhoud van de getapte telefoongesprekken kon het tweetal op 18 juni 2009 worden aangehouden. 

Naast het lekken van staatsgeheime informatie aan de journalist wordt de twee verdachten ook verweten dat zij zonder toestemming staatsgeheime documenten in hun woning bewaarden. De vrouw wordt er bovendien van verdacht dat zij gegevens uit een notitie over een AIVD-project heeft doorgespeeld aan haar partner. Hij zou de gegevens op zijn beurt hebben doorgespeeld aan een derde.

De twee AIVD-verdachten werden in 2010 door de rechtbank vrijgesproken.