Weer tbs in bizarre moord Zutphen

Het gerechtshof in Arnhem heeft dinsdag in hoger beroep de 27-jarige man die de bizarre moord op zijn vriendin Miranda Fukkink in Zutphen pleegde veroordeeld tot tbs met dwangverpleging en twaalf jaar cel. Op 25 mei 2013 wurgde hij haar en had daarna seks met haar lichaam.

Seks

De rechtbank in Zutphen legde eerder dezelfde straf op. Het gerechtshof achtte ook bewezen dat hij het 21-jarige meisje wurgde toen zei op de bank tv zat te kijken. Hij was achter haar gaan staan en legde een riem om haar hals. Toen ze dood was bracht hij haar naar het bed om seks met haar te hebben. Het hof sprak hem vrij van verkrachting omdat daar na de dood van het meisje technisch gezien geen sprake van was.

Moord?

De man kon het niet verkroppen dat Miranda in 2012 de relatie met hem voor de tweede keer had uitgemaakt, zo vertelde hij later aan de politie. Hij pleegde de moord toen hij bij haar een kamerscherm kwam brengen voor in haar nieuwe woning. Zijn advocaten betoogden dat hij niet het plan had haar te doden en er dus sprake was geweest van doodslag. Het was wel zo dat hij toegaf dat nadat zijn vriendin het voor de tweede keer uitmaakte, uitgebreid had nagedacht of en hoe hij haar zou vermoorden. Het Arnhemse hof besliste dinsdag dat moord bewezen is.

Gaskraan

De man is sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Het hof ziet daarin reden voor een lagere straf. Aan de andere kant vindt het gerechtshof de feiten zo erg dat twaalf jaar cel op zijn plaats is, naast de tbs met dwangverpleging. Het hof spreekt van een gruweldaad en verwijst naar het leed dat hij de familie aandeed. Bovendien rekent het hof de man aan dat hij na de daad de gaskraan in de woning open draaide, zodat hij het risico nam dat omwonenden slachtoffer hadden kunnen worden van een ontploffing.

Herhaling

De verdachte was in hoger beroep gegaan hoewel hij eerder had gezegd dat hij de uitspraak van de rechtbank zou accepteren. De door de rechtbank gebruikte rapportage over de persoonlijkheid van de verdachte zou gebrekkig zijn geweest. Het hof heeft hem in een tussenbeslissing op laten nemen in het Pieter Baan Centrum (PBC). De deskundigen van het PBC kwamen op hoofdlijnen tot de zelfde conclusie als de eerdere rapporteurs. Ter voorkoming van herhaling is tbs met dwangverpleging noodzakelijk, aldus het hof.

Zie het arrest.